10.8 C
Belgrade
četvrtak, februar 29, 2024

Ošljak – porodična oaza na Jadranu

Od zaista bezbroj ostrva koja se protežu Jadranom, Ošljak je najmanje ostrvo u Hrvatskoj, a takođe i ostrvo sa najmanjim brojem stanovnika

Ošljak se nalazi u blizini mnogo poznatijeg Zadra i svojom mediteranskom lepotom poziva brojne turiste u letnjim mesecima da ga posete. Njegova obala duga je svega dva i po kilometra, a naselje sa istim imenom gotovo je tri puta manje. Ostrvo pamti drevna vremena, naseljeno još u doba Rimljana, što dokazuje i crkva Sv. Marije iz šestog veka koja se može videti i danas. Zašto danas za Ošljak kažu da je „porodična“ oaza na Jadranu?

Meštani ovo svoje ostrvo zovu još i Lazaret, jer u 17. veku tu bila bolnica koja je služila za izolaciju obolelih od kuge, što je nama nažalost bilo dosta blisko u ne tako davnim vremenima pandemije.

Ostrvo je odlična destinacija za aktivan odmor, turiste privlači izdašna vegetacija koja dominira ostrvom. Borovi, čempresi, hrastovi, maslinova stabla i uvale tirkiznog čistog mora ovde su nešto sasvim posebno. Jedinio u šetnji možete otkriti o kakvim se prirodnim blagodetima radi.

Interesantno je navesti da većina stanovništva ima isto prezime, Valčić. Iako su se mnogi stanovnici davno odselili, tradicija okupljanja je ostala do današnjih dana. Svi oni se rado sastaju i proslavljaju vreme koje provode zajedno. Stanovnika prema popisu stanovništva iz 2011. godine ima, verovali ili ne, ukupno 29.

Istra možda i bolja od Toskane, saznajte više.

Međutim, pre nego što se odlučite da posetite ovo ostrvo budite spremni na dosta pešačenja. Na ostrvu automobila nema i zabranjeni su, a pored dobre kondicije morate poneti sa sobom i zalihe hrane i sve ostale potrepštine. Postoji samo jedan ugostiteljsko-turistički objekat, a prodavnica nema.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -