12.6 C
Belgrade
subota, april 27, 2024

Skriveni put usred jezera Garda

Jedna neobična pojava u Italiji je privukla veliki broj turista. Svi oni žure da iskoriste svoju priliku dok još mogu da pešice ili biciklom pređu preko jezera

Ostrvo San Bjađo (San Biagio) se nalazi u jezeru Garda na severu Italije. Udaljeno je od obale nekoliko stotina metara, i do njega se stiže brodićem. Tako je bilo sve dok se nije pojavio skriveni put usred jezera Garda, koji je povezao ostrvo sa kopnom.

Ostrvo je obično bilo dostupno samo brodićima ili čamcima, ali istorijski nizak nivo vode otkrio je usku stazu od kamena i peska koja ga povezuje s obalom. Ova neobična pojava posledica je ozbiljne zimske suše koja pustoši regiju.

Iako Italijani kažu da je to zaista divan prizor, istovremeno je i tužan, jer je to izazvala suša koja smanjuje nivo vode u jezeru. Neobično suva zima dovela je jezero Garda do najnižeg nivoa vode tokom zime u više od 30 godina. Slična situacija je zabeležena i u Veneciji.

Vodena linija jezera je oko 65 centimetara ispod proseka za ovo doba godine. Vode okolnih jezera i reka su takođe na istorijskom minimumu. Jezero Garda se obično napuni otapanjem snega sa okolnih vrhova, ali ove zime je palo vrlo malo snega ili kiše.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sophie Mangon (@sophiemangon)

Kako će suša uticati na turizam na jezeru Garda?

Ostrvo San Bjađo je postalo atrakcija van sezone, što jezero čini još poznatijim. Skoro 28 miliona turista je posetilo jezero Garda prošle godine, oko 40% turista dolazi iz Nemačke, Austrije ili Švajcarske.

Suva zima je donela novi turistički pokret zbog znatiželje da se otkriju neka područja jezera koja su obično pod vodom. Na San Bjađo ostrvu se sada okupljaju porodice koje odmaraju na pikniku na travi na divnom zimskom suncu ili šetaju pustim plažama. Za ostale turiste se ništa nije promenilo, jer je jezero i dalje prosečno duboko oko 136 metara, mogu da surfuju, jedre ili plivaju.

Iz lokalne turističke organizacije kažu da im prija ovakav preokret ali da se ipak nadaju kiši ili snegu. Dovoljan je kraj februara sa snegom i kišni mart da se situacija vrati u normalu, navode stručnjaci.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -