5.5 C
Belgrade
petak, april 19, 2024

„Amazon of Europe Bike Trail“

Međunarodna biciklistička staza Evropski Amazon, odnosno Amazon of Europe Bike Trail, koja je duža od 1.250 kilometara, prati rečni tok reka Mure, Drave i Dunava i pruža jedinstvenu priliku za pravu biciklističku avanturu. Ova evropska biciklistička staza prolazi i kroz Srbiju

U okviru projekta Amazon of Europe Bike Trail, planirana je biciklistička staza koja povezuje čak 5 zemalja, Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku i Srbiju. Ova staza biće dugačka 1.250 kilometara i prostiraće se na duž rečnih korita sa obe strane reka preko 27 etapa.

Biciklistička tura vodi turiste sa obe strane navedenih reka. Oni će imati priliku da voze bicikl kroz beskrajne plavne ravnice i slikovite kulturne krajolike svih pet zemalja, gde priroda ne poznaje granice. Njima je na raspolaganju 27 „stanica“ koje nude jedinstvene znamenitosti, razne aktivnosti i istinsko gostoprimstvo u vožnji biciklom duž biciklističke staze Evropski Amazon.

Ovaj jedinstven turistički proizvod biće organizovan na području budućeg Unesko petodržavnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav kao jedinstven model održive mobilnosti sa ciljem doprinosa održivom razvoju lokalnih zajednica.

Održavanje biciklističke staze Amazon of Europe počinje u aprilu, što je i vreme kad se staza službeno proglašava otvorenom. Maj je verovatno najbolje vreme za ovu avanturu, dok je letnji period najinteresantniji. Tada i reke i jezera nude obilje mogućnosti za osveženje i kupanje, gde je to dopušteno.

Jesen može biti fantastično vreme za putovanje evropskom biciklističkom stazom Amazona, pod uslovom da ste dobro pripremljeni za niže temperature. Već u oktobru, jutro može biti prilično hladno za vožnju biciklom. Staza je zvanično otvorena do hladnijeg perioda i zimskih meseci, kad se zatvara do sledećeg proleća.

Ošljak- porodična oaza na Jadranu, saznajte više.

Amazon of Europe Bike Trail ne promoviše isključivo biciklizam, već u fokus stavlja i zaštitu prirode kroz program „Bicikliraj za prirodu“. Glavni cilj programa je direktno ulaganje dela prihoda od rezervacija u projekte zaštite prirode širom regiona. Više o ovom projektu možete saznati na zvaničnoj internet stranici.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -