12.3 C
Belgrade
petak, mart 29, 2024

Miš-maš, bugarski super doručak

Ovaj specijalitet se služi u Bugarskoj u restoranima i barovima i predstavlja sve ono što što postoji na Balkanu. U pitanju je mešavina različitih sastojaka, od kojih su jaja osnova i obavezna namirnica. U pitanju je zdrav, ukusan i utešan specijalitet koji se jede uglavnom za doručak, ali može i za ručak ili večeru. Dakle, jede se uvek

Miš-maš je bugarski specijalitet, tradicionalno jelo koje se  priprema sa jajima i tipičnim letnjim namirnicama, sa paradajzom, mladim lukom ili paprikom. Dok mnogi kažu da je u pitanju samo varijacija omleta, za Bugare je Miš-maš pitanje nacionalnog ponosa i časti.

Miš-maš u prevodu znači „mešavina različitih stvari“. Početak pripreme počinje dinstanjem luka i paprike, nakon čega se dodaju paradajz i jaja. Od ostalih sastojaka u pripremu idu i domaći beli sir, začini i peršun na kraju.

Postoji i zimska varijanta jela koja se najčešće pravi sa smrznutom pečenom paprikom. To je potpuno nepretenciozan obrok koji možete napraviti na nekoliko različitih načina za samo nekoliko minuta. Miš-maš se obično služi uz hrskave kriške hleba ili tosta.

O samom poreklu ovog jela nema puno podataka, i ne zna se tačno kada je jelo ušlo u tradicionalnu bugarsku kuhinju. Postoje brojne varijacije, u Italiji je slično jelo poznato pod nazivom uova strapazzate, to je kajgana sa zelenim lisnatim povrćem. U Grčkoj je ovo ukusno jelo poznato pod nazivom strapatsada, to je kajgana sa dodatkom paradajza i feta sira.

Zamalo bez ćevapa u Mišlenovom vodiču, saznajte više.

Ipak, najsličniji bugarskom Miš-maš je turski menemen. Glavna razlika je u načinu pripreme. Da biste spremili menemen, prvo morate zajedno pripremiti povrće pa se u to dadaju cela jaja. Bugarski specijalitet zahteva da se prvo izdinsta luk, crvena i zelena paprika i paradajz, pa se tek onda dodaje uglavnom kajgana, a ne cela jaja.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -