13.7 C
Belgrade
utorak, april 23, 2024

Talin, destinacija za svačiji džep

Za ovaj grad kažu da je savršena turistička destinacija, jer nudi jedinstven spoj modernog i tradicionalnog, urbanog i srednjovekovnog. Svaki boravak u Talinu je posebna avantura koju zaista morate priuštiti sebi bar jednom u životu, naročito što toga što je pristupačan i relativno jeftin, bar još uvek

Talin je glavni grad Estonije, ima oko pola miliona stanovnika, i njegov glavni adut jeste multikulturalnost. To se oseća na svakom koraku. U njemu caruje savremenost, moderan je i mlad duhom. On je takođe i tradicionalan, ispunjen je istorijom, prelepom arhitekturom i istorijskim spomenicima koji su od ogromne važnosti za estonsku kulturu. Talin je najviše intresantan turistima jer za njega kažu da je destinacija za svačiji džep.

U Talinu nema nema saobraćajnih gužvi i sve je blizu. Sve je nekako lepo upakovano kao novogodišnji poklon, pa turisti zaista mogu da ga upoznaju za nekoliko dana. Stari deo grada je možda jedan od najočuvanijih starih gradova u svetu. Nedaleko od njega se nalazi novi deo, sa poslovnim zgradama, modernim hotelima, luksuznim restoranima i tržnim centrima.

Ono što je posebno interesantno je činjenica da Talin gostima nudi izuzetno gostoprimstvo, njegov kosmopolitski duh očaraće svakog. U svakoj prodavnici, restoranu ili na ulici čućete najrazličitije jezike sveta, što dovoljno govori o njegovoj otvorenosti ka svetu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TU magazin (@tumagazin.rs)

I stari i novi grad

Stari deo Talina je podeljen na dva dela, donji i gornji grad. Turistički obilazak je najbolje započeti u donjem gradu, na glavnom gradskom trgu. Ovaj trg je mestu na kome se održavaju festivali, koncerti, vašari i drugi događaji koje možemo videti na najlepšim fotografijama ovog grada. Gornji grad je celina za sebe, sa rezidencijalnim zgradama i fasadama u u stilu secesije, po čemu je Talin uostalom i najpoznatiji u svetu.

Talin treba otrivati polako, u šetnjama vijugavim i kamenom polpočanim uličicama. Svaki prolaz pripoveda o drevnim vremenima, jer čim krenete u obilazak imate utisak da se nalazite u nekom srednjevekovnom nemačkom gradu. To je posebno interesantno jer je skoro 50 godina bio  jedan od malih gradova tadašnje sovjetske države, pa je uprkos svemu sačuvao svoj nekadašnji šarm i stav uspešnog trgovačkog grada.

Portonovi – adresa za utočište po vašoj meri, saznajte više.

Međutim ono što Talin odvaja od ostalih evropskih gradova jesu svakako cene. Sve je daleko jeftinije i pristupačnije nego u recimo Berlinu ili Beču, što je možda i najbolja preporuka da ga posetite. Ipak, u poslednjim godinama i on postaje sve skuplja destinacija, posebno zbog činjenice da u Estoniji ima najviše startap kompanija po glavi stanovnika. Zbog toga je Talin dobio drugo ne tako popularno ime, zovu ga još i Silicijumska dolina Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -