10.8 C
Belgrade
četvrtak, februar 29, 2024

Pronađeni začini stari 500 godina u olupini broda

Olupina broda Gribshund, koji je bio vlasništvo kralja Hansa od Danske i Norveške, odmarala je skrivena na morskom dnu gotovo 500 godina. Brod je potonuo najverovatnije nakon požara, dok je kralj za to vreme bio na važnom sastanku u Švedskoj

Arheolozi su na olupini broda Gribshund pronašli pored ostalog i jedinstveni sanduk u kom su bili očuvani začini stari 500 godina. Među začinima, koji su ostali gotovo netaknuti, pronađeni su i šafran, biber i đumbir.

Olupina ovog broda je otkrivena od strane sportskih ronilaca još 60-ih godina prošlog veka. Međutim, istraživanja ostataka broda su vršena sporadično, i ne baš detaljno. Brod je potonuo davne 1495. godine.

Na samom početku, izvučeni su na površinu veliki predmeti kao što su dekorativni predmeti sa broda ili ostaci drvene konstrukcije. Nakon detaljnijeg pretraživanja olupine, pronađeni su začini zakopani u sedimentima. Baltičko more, sa manjim procentom kiseonika i niskom temperaturom je uspelo da sačuva dosta toga od propadanja.

Zamalo bez ćevapa u Mišlenovom vodiču, saznajte više.

Začini su svojevremeno bili statusni simbol, samo su bogati ljudi mogli priuštiti dodatke ishrani poput šafrana ili bibera koji su se uvozili u Evropu. Ovo je  za sada jedini arheološki kontekst u kom su pronađeni šafran i đumbir, što ovo otkriće i čini jedinstvenim i izuzetno značajnim.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -