17 C
Belgrade
utorak, maj 28, 2024

Preselite se u Švajcarsku i zaradite 25.000 evra

U cilju oporavka ekonomije i oživljavanje ruralnih delova Švajcarske, vlasti su odlučile da pokrenu jedan interesantan program. Njihova akcija je bila usmerena na oživljavanje delova zemlje koji su napušteni, pa su još 2017. godine rešili da privuku ljude novčanim iznosima

Švajcarska je poznata kao zemlja u kojoj se jako dobro živi. Osim neverovatne i zdrave prirode, tamo je i jedan od najvećih očekivanih životnih vekova na svetu. Muškarci u proseku žive 79, a žene 84 godine. Međutim, čak i tamo postoje delovi koji su napušteni, ruralne sredine u kojima nema stanovnika. Upravo zbog toga je i pokrenuta akcija “Preselite se u Švajcarsku i zaradite 25.000 evra”.

Gradske vlasti u Albinenu u Švajcarskoj nude novčanu nagradu u iznosu od 25.000 evra ako se presetite trajno kod njih. Albinen je opšina u okrugu Leuk i kantonu Valais na jugu zemlje. U okolini nema mnogo prilika za zaposlenje, pa se populacija mesta dramatično smanjuje u poslednjih nekoliko decenija. Oni su zbog toga i pokrenuli akciju koja je privukla mnoge, ali i razljutila isto toliko ljudi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Swiss (@switzerland.o1)

Šta se nudilo?

Iznos od 25.000 evra dobija svaka osoba koja je se preseli u Albinen, ako ima i dece još bolje. Svako maloletno dete dobija po 10.000 evra. Jedna četvoročlana porodica je tako mogla da “zaradi” iznos od čak 70.000 evra. Na program su mogle da se prijave samo osobe mlađe od 45 godina.

Na ovu pogodnost imali su pravo švajcarski državljani, ali i osobe iz drugih delova sveta koje imaju trajnu dozvolu za život u Švajcarskoj, „dozvolu C“. Građani Evropske unije mogu da uđu u Švajcarsku i u njoj da borave bez ikakvih posebnih dozvola u trajanju od 90 dana.

Nakon toga moraju zatražiti privremenu dozvolu za boravak, a tek nakon pet uzastopnih godina koje su proveli u zemlji EU građani imaju pravo da zatraže „dozvolu C“. Građani van Evropske unije moraju živeti u Švajcarskoj deset uzastopnih godina pre nego što zatraže trajnu dozvolu za život u ovoj državi.

Portonovi – adresa za utočište po vašoj meri, saznajte više.

Pored dozvola, svaki ekonomski “migrant” je morao da se obaveže da će kupiti kuću minimalne tržišne vrednosti od 200.000 franaka. Svako je bio obavezan da provede minimum deset godina u u Albinenu. U slučaju preseljenja ili odustajanja novac je morao biti vraćen.

Ipak, zbog ovakvih uslova prijavile su se samo dve porodice, a još tri je bilo u razmatranju. Uslovi koje su mudri Švajcarci ponudili razljutili su ljude širom sveta, jer praktično niko nije mogao da se preseli. Za razliku od Italije ili drugih delova sveta koji nude slične akcije, ova Švajcarska je zaista vrlo „nepovoljna“.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -