28.4 C
Belgrade
nedelja, jun 16, 2024

Najkraća avio-linija na svetu

Let na ovoj liniji nije kao na ostalim linijama. On se razlikuje po tome što pilot sedi odmah ispred vas, a društvo vam pravi još sedam putnika u kabini veličine WV kombija. U avionu nema toaleta, nema stjuardesa, nema obroka…

Avio-kompanija Loganair upravlja Orkney Interisland uslugom i saobraća od mesta Kirkvol do Severnih ostrva u Škotskoj. To uključuje jedan poseban fenomen, u pitanju je najkraća avio-linija na svetu između ostrva Westraya i Papa Westraya, gde putovanje traje čitavih 90 sekundi.

Svako ostrvo u arhipelagu Orkni na severu Škotske ima svoju posebnost i sva su savršena za posmatranje ptica, šetnju, za odmor na plaži pored starih svetionika. Upravo je sve to dostupno turistima zahvaljujući Orkney Interisland kompaniji, koja omogućava da turisti mogu da “skoknu” sa ostrva na ostrvo.

Međutim, let nije baš najudobnije iskustvo. U kabini ima samo osam sedišta a buka motora je nemilosrdna. U samom avionu nema ama baš nikakvih pogodnosti, nema hrane, pića ili toaleta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jonathan Ford (@papayranger)

 Međutim, postoji nešto posebno u vezi s ovim letom što biste, ako niste znali pre, shvatili nakon skoro dva minuta putovanja. Za svega 90 sekundi avion neće više biti u vazduhu, sleteće na pistu.

Ovo je, prema Ginisovoj knjizi rekorda najkraća redovna avio-linija linija na svetu, to je putovanje od svega 2.7 kilometara. To je toliko malo, da većini komercijalnih aviona treba toliko da se samo nađu u vazduhu. Po dobrom danu, uz povoljan vetar i malo tereta, potrebno je svega 53 sekunde za krstareću brzinu malog škotskog aviona.

Portonovi – adresa za utočište po vašoj meri, saznajte više.

Putovanje se obavlja dva do tri puta dnevno, povezuje Westray, ostrvo na rubu škotskog severnog arhipelaga Orkni, s manjim, još udaljenijim ostrvom Papa Westray. Tokom cele godine, to je slamka spasa za osamdesetak ljudi koji žive na ostrvu. Leti takođe dovodi turiste, uglavnom jednodnevne izletnike, koji žele da iskuse vožnju avionom.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -