20.7 C
Belgrade
utorak, maj 21, 2024

Čačanska rodna

Predstavljen program i najavljeno svečano otvaranje Čačka kao nacionalne prestonice kulture 2023. godine

U okviru programa Ministarstva kulture i informisanja „Prestonica kulture Srbije“ za prvu nacionalnu prestonicu kulture izabran je grad Čačak u kome će od 21. marta do 18. decembra 2023. biti organizovani brojni događaji koji su većinom besplatni za posetioce: izložbe, koncerti, predstave, književni događaji, jubileji…

U Jugoslovenskoj Kinoteci u Beogradu, 16. marta, predstavljen je program pod sloganom „Čačanska rodna“ i najavljeno svečano otvaranje 21. marta na Centralnom gradskom trgu u Čačku. Ceremonijom otvaranja Čačak će i zvanično postati prva nacionalna prestonica kulture za 2023. godinu.

Koncerti, predstave, izložbe, književni i filmski događaji

Prisutnima u Kinoteci obratili su se Branko Ćalović, programski direktor projekta srpske prestonice kulture 2023 i direktor Umetničke galerije Nadežda Petrović u Čačku, Delfina Rajić direktorka Narodnog muzeja Čačak koji dobija dva depandansa, Etnografsku postavku i Muzej košarke, što čine značajan segment projekta „Čačanska Rodna” i Strahinja Babić predsednik udrženja Dani urbane kulture (DUK), koje organizuje dva festivala u Čačku i zahvaljujući kojima je Čačak postao grad murala.

Oni su najavili da će ove godine u Čačku publika imati priliku da vidi 90 programa, 365 različitih događaja, izložbi, filmskih projekcija, pozorišnih predstava, književnih večeri, koncerata, radionica, panela, tribina… Biće uključeno 4730 učesnika, od kojih je 561 inostranih izvođača, 121 partnerska organizacija, od kojih je 48 iz inostranstva.

Prvog dana proleća na 4 bine i pisti, pod 300 rasvetnih uređaja, više od 300 m2 led ekrana sa ozvučenjem najnovije generacije, predstaviće se više od stotinu izvođača: umetnika, pevača, glumaca, plesača, dok nas u muzičkom delu programa očekuju: Braća Teofilović, Kralj Čačka, Bilja Krstić, zatim tu su Vanja Milačić i Bojan Krivokapić koji predvode ekipu mladih glumaca iz Čačka među kojima su: Una Đelošević i Vladimir Jocović, Nikola Stanković, Nenad J. Popović i Todor Trifunović… Ceremonijom otvaranja 21. marta na Trgu u Čačku u 20 časova postaćemo i zvanično Prva nacionalna prestonica kulture i ovom prilikom pozivam sve ljubitelje kulturno-umetničkih događaja da isprate ovaj događaj… – izjavio je Branko Ćalović uz napomenu da će publika uživati u izvođenju brojnih horova, plesnih grupa, KUD-ova i iznenađenja.

U Čačku će se ove godine održati se Disovo proleće u prisustvu Radeta Šerbedžije, koncerti Nemanje Radulovića, Viva Vox, Kralja Čačka, Simfonijskog orkestra i hora RTS-a sa dirigentom Bojanom Suđićem (Karmina Burana), zatim Dani patrijarha Pavla, „Sonjin septembar” posvećen Sonji Savić, modna revija P.S. Fashion inspirisana značajnim ženama u Srbiji, predstave o Tanasku Rajiću, kraljici Dragi Obrenović, vojvodi Stepi Stepanoviću, duo drama „Kruna Jovanova”, Proslava Biblije uz koncert grupe Kal i Pretty Loud, prvog ženskog romskog benda, Dani fotografije, Animanima, multimedijalna izložba „Sloboda – Čačak”, obeležavanje veka i po od rođenja Nadežde Petrović i još mnogo toga. Finale „Čačanske Rodne“ planirano je za 18. decembar 2023. kada će biti otvoren Muzej košarke u Čačku. Ceo program moguće je videte na sajtu www.cacanskarodna.rs.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -