17 C
Belgrade
utorak, maj 28, 2024

Zilt, kraljica Severnog mora

Kao što Njujorčani imaju hladno ali atraktivno more i Hamptons, takav je slučaj i sa Nemcima. Oni imaju Zilt, vrhunku destinaciju za odmor, jedina razlika je u tome što tako nema Keri Bredšo

Kad pomislite na Zilt, zamislite nekih 40 kilometara peščanih plaža na zapadu, prostrano Vadensko more na istoku i lečilišta koja se mogu pohvaliti odličnim wellness tretmanima. Zilt je zaista kraljica severnog mora, popularna destinacija i za ljubitelje aktivnog odmora i za gurmane istančanog ukusa.

Ostrvo Zilt (Sylt) se nalazi između Severnog i Vadenovog mora u u nacionalnom parku Schleswig-Holstein Wadden. U pitanju je destinacija za koju kažu da je Hemptons Hamburga, mesto koje u poslednjim godina postaje sve popularnije među turistima.

Ostrvo Zilt, posebno grad Kampen, su tradicionalno bili poznati kao sastajalište nemačkog visokog društva. Mnogi imućni Nemci i danas imaju tamo kuće za odmor. Shodno tome, to je najskuplje ostrvo Nemačkoj, postoje brojni raskošni apartmani za odmor duž bele peščane plaže koja se prostire kilometrima duž obale mora. Tek poneki delovi su pošumljeni, pa plaža deluje potpuno odsečeno od ostatka kopna, i doprinosi osećaju dodatne izolovanosti.

Do destinacije postoji odlična putna isfrastruktura a turisti dolaze sve ređe svojim automobilima. Uglavnom stižu vozom, jer sve više pažnje poklanjaju očuvanju okoline.  Nasip Hindenburgove brane omogućava vezu sa kopnom, pa se može doći i alternativnim prevoznim sredstvima, kao što su bicikli.

Dugačke i prostrane plaže sa prepoznatljivim pletenim ležaljkama sa plavim i belim prugama su simbol odmora i luksuza. Pored svih sadržaja koje obezbeđuju brojni ugostiteljski objekti i hoteli, turisti uživaju u aktivnom odmoru koji podrazumeva sve aktivnosti na vodi. Od jedrenja, surfovanja i plivanja, do uživanja na plaži i suncu.

Interesanto je navesti da su Nemci vrlo ekološki osvešćeni, i da im je očuvanje prirode na prvom mestu. Tako na primer, svaki turista koji napušta plaže na Ziltu mora dobro da “otrese” pesak sa svoje odeće i papuča, kako bi ostavili nasleđe za nove generacije.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -