5.4 C
Belgrade
utorak, mart 19, 2024

Finska ponovo najsrećnija zemlja na svetu

Od 2002. godine World Happiness Report koristi statističku analizu za određivanje najsrećnijih zemalja sveta. Na osnovu poslednjeg izveštaja, Finska je ponovo najsrećnija zemlja, čime je odbranila titulu četvrti put zaredom

Na listi koju svake godine sastavlja World Happiness Report, Finska je ponovo osvojila prvo mesto kao najsrećnija zemlja na svetu za život. Posebno se ističe njihova sposobnost da usklade politiku sa opštim osećajem blagostanja.

Kako bi odredili najsrećniju zemlju na svetu, stručnjaci su analizirali sveobuhvatne podatke istraživanja iz 149 zemalja, posebno prateći učinak u šest kategorija. Kategorije su bruto domaći proizvod po glavi stanovnika, socijalna politika i zdrav životni vek. Pored toga, tu su i sloboda donošenja sopstvenih životnih izbora, velikodušnost populacije kao i nivo korupcije.

Kako bi pravilno uporedili podatke svake zemlje, istraživači su stvorili izmišljenu zemlju Distopiju, punu „najsrećnijih ljudi na svetu“. Distopija je bila uzorak, model na osnovu kog je stvoren jedinstveni kombinovani rezultat za svaku zemlju. Model je morao da bude ocenjen u svakoj kategoriji posebno.

Zanimljivo je da su prvih sedam najsrećnijih zemalja na svetu sve bile zemlje severne Evrope. Finska je uzela prvo mesto, četvrtu godinu zaredom, s ukupnom ocenom 7.842. Nakon Finske slede Danska sa 7.620, Švajcarska sa 7.571, Island sa 7.554, Holandija sa 7.464, Norveška sa 7.392 i Švedska sa 7.363 bodova.

Najmanje srećna zemlja na svetu za život je Avganistan, koji se nalazi na 149. mestu. Ova pozicija se može pripisati niskoj stopi očekivanog životnog veka i niskim stopama bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika. Među poslednjih pet zemalja se nalaze još Zimbabve, Ruanda, Bocvana i Lesoto.

Portonovi – adresa za utočište po vašoj meri, saznajte više.

Najbolje plasirana zemlja iz regiona je Slovenija na 29. mestu, Srbija je na 47. mestu, Hrvatska na 59. mestu i Bosna i Hercegovina na 63. mestu. Nakon njih slede Crna Gora i Makedonija na 71. odnosno 92. mestu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -