14.7 C
Belgrade
petak, februar 23, 2024

Veštačka inteligencija smanjuje otpad u restoranima

Prema procenama stručnjaka, ugostiteljska industrija svake godine baci hranu u vrednosti od čak 100 milijardi evra. U kuhinjama hotela i restorana to je oko 20% kupljene hrane. To nije samo njihov trošak, naša planeta takođe plaća punu cenu

Ugostiteljska industrija u Dubaiju je angažovala stručnjake koji će uz pomoć tehnologije omogućiti da se smanji nepotrebno bacanje hrane. Rešenje ovog problema su videli u upotrebi AI, gde veštačka inteligencija u velikoj meri smanjuje otpad u restoranima.

AI, odnosno veštačka inteligencija, je u poslednjim godinama sve više u upotrebi, i to je budućnost. Kompanija Winnow je svojim rešenjima pomogla da restorani sad vode produktivnije, profitabilnije i održivije kuhinje tako što mogu prepoloviti bacanje hrane.

Nova tehnologija uz pomoć kamere prikuplja i obrađuje podatke kako bi pomogla kuvarima. Oni uz pomoć veštačke inteligencije mogu prilagoditi svoje narudžbine ili nabavke kako bi sprečili rasipanje ili bacanje hrane, navodi Euronews.

Sistem Winnow Vision fotografiše hranu dok se baca u kantu, a pomoću AI on se trenira da prepozna vrstu hrane. Winnow Waste Monitor sastoji se od digitalne vage i povezanog tableta. Koristeći standardnu posudu postavljenu na vagu, kuhinjsko osoblje može bacati hranu na uobičajeni način. Težina se beleži, a zatim korisnik identifikuje predmet na tabletu i bira razlog bacanja.

Zamalo bez ćevapa u Mišlenovom vodiču, saznajte više.

Sistem na osnovu dobijenih informacija i statistike “uči” i predlaže osoblju restorana određena rešenja. On pre svega pomaže da se prepozna koja hrana se baca i u kojoj meri. Sistem sadrži sve podatke o namirnicama, cene i količinu, pa se u vidu dnevnog, nedeljnog ili mesečnog izveštaja detaljno može prilagoditi poslovanje. To se odnosi na nabavku, upravljanje namirnicama i na sam proces pripremanja hrane.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -