28.4 C
Belgrade
nedelja, jun 16, 2024

Menú del día – kriza gastronomske kulture Španaca

Restorani igraju važnu ulogu u evropskoj kulturi, ali s rastućim troškovima života i rastućim stopama inflacije ljudima postaje sve teže da priušte sebi obrok van svojih kuća

U Španiji je menu del dia, odnosno “ponuda dana” već dugo popularna opcija za sve ljude koji žele da jedu u restoranima a da pritom ne potroše puno novca. Međutim, u poslednjih par godina je ekonomska situacija ozbiljno ugrozila kućne budžete. Da li je ovo kriza gastronomske kulture Španaca, i šta možemo da očekujemo u budućnosti?

Menu del dia je restoranska ponuda osmišljena tokom 1960-ih kako bi privukla turiste. Pored toga, cilj je bio da se istovremeno ponudi jeftin i dobar obrok Špancima. To je integralan deo španske kulinarske baštine, neotuđiv deo kulture koji je već decenijama sastavni deo svakodnevice.  Stručnjaci kažu da njegova cena pokazuje kakva je zapravo ekonomija zemlje.

Za predjelo, glavno jelo i desert ili kafu, hleb i piće prosečna cena iznosi oko 13 evra. Međutim, inflacija je ovu nekada skromnu gastronomsku tradiciju ozbiljno ugrozila jer restorani nastoje da smanje gubitke, navodi Euronews.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hotel Sena (@senacaldas)

U osnovi, ugostitelji za sad nisu ništa drastično promenili sem cene, a pitanje je do kad će to biti tako. Povećanje cene dnevnog menija je ne samo nepopularno, već i neprofitabilno, jer jedino ekonomski prihvatljiva cena ima smisla. Cene od 20 ili više evra po osobi za takvu vrstu obroka jednostavno nisu opcija.

Zamalo bez ćevapa u Mišlenovom vodiču, saznajte više.

Ugostiteljski sektor u celini oseća pritisak rastućih troškova energije i sirovina, sa mnogim kompanijama koje još uvijek stoje na “klimavim” nogama nakon krize koju je izazvala pandemija. Ovakve odluke mogu čak i trajno ugroziti poslovanje, i ostaje samo da vidimo kako će se stvari odvijati u budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -