29.8 C
Belgrade
subota, jul 13, 2024

CITTA DEL TUFO 

Da li biste želeli da tokom ture po Italiji, upoznate gradove od stvrdnutog vulkanskog pepela (na italijanskom Città del Tufo),obiđete grad na 300m visokoj steni, prošetate kroz renesansni grad, kroz park čudovišta, umirući grad, kao i da se kupate u možda najpoznatijem prirodnom termalnom kupatilu Evrope? Onda je ova tura agencije Turisttrade po Italiji baš za Vas!

Tokom ovog putovanja obići ćete Bolonju, njeno staro gradsko jezgro, pozdraviti Neptuna, probati izvorni gastronomski ukus čuvene paste bolonjeze. Odmor ćete svako veče imati u mirnim Kjanćano termama, čuveno toskansko vino  „Nobile di Montepulciano“ ćete degustirati u vinskim podrumima samog Montepulćana. Čeka Vas i opuštajući dan u prirodnom, termalnom kupatilu na otvorenom – Kaskate del Mulino, nedaleko od kompleksa Saturnia Termi. Po legendi starih Rimljana koji su i sami koristili ove izvore, Cascate del Mulino su nastale od udaraca gromova boga Jupitera. U vreme žestoke svađe dva božanstva – Jupitera i Saturna, gromovi koji nisu pogodili Saturna su završili tu, stvorivši ove fenomenalne formacije. Ovaj biser južne Toskane (oblast Maremma) spada u red najfascinantnijih prirodnih kupatila sveta, a po jednom članku čuvenog „New York Times-a“ predstavlja jedno od 10 mesta koje bi u životu svakako trebalo videti. Mi ovog puta ne pričamo o gledanju, već o kupanju. Ponesite kupaće kostime, peškir, papuče, čeka nas celodnevno uživanje u prirodno isklesanim bazenima sa lekovitom vodom temperature 37,5°C. Termalne kaskade se nalaze u prelepom ambijentu, tik uz staru kamenu vodenicu, u podnožju vodopada Gorello. Možda Vam sada zvuči poznato, sigurno ste je nekada videli, u nekom časopisu ili na TV kanalu. Protok vode od 800l u sekundi garantuje njenu blagovremenu zamenu u bazenima. Njeno terapeutsko svojstvo je naširoko poznato.

CITTA DEL TUFO
Photo: Turisttrade

Zatim sledi dan po kome i celo putovanje nosi ime – „Città del Tufo“.  Počinjemo sa kamenim gradom Sorano, gradu koji je bukvalno uklesan u stenu i koji predstavlja pravi biser južne Toskane. Nakon prolaska gradskih kapija čeka nas lavirint uskih i krivudavih ulica koje vode do nikad osvojene tvrđave Orsini koja dominira nad gradom. Fortezza Orsini je amanet porodice Aldobrandeski koja je vladala ovim podnebljem u ranom srednjem veku. Zajedno obilazimo sve glavne gradske znamenitosti. Ukoliko Vas ovaj grad očara i ukoliko u trenutku poželite da zauvek ostanete u njemu, sačekajte još malo! Nastavljamo za Pitiljano, grad koji oduzima dah. Izgrađen je na 300 metara visokoj steni i predstavlja jedan od najkarakterističnijih italijanskih kamenih gradova. Razvijao se još u bronzano doba, kasnije za vreme Etruraca, Rimljana, porodice Aldobrandeski, Orsini, sve do čuvene porodice Mediči. Svi oni su dali pečat ovom neverovatnom gradu. Pitigliano je poznat i kao mali Jerusalim, jer još od srednjeg veka u njemu obitava velika jevrejska zajednica. U stari grad ulazimo kroz Porta Cittadelu, obilazimo staru sinagogu, stare gradske kamene ulice, vidikovac.

CITTA DEL TUFO
Photo: Turisttrade

Narednog dana put nas vodi u severni deo italijanske regije Lacio. Ako ste već videli Rim i park Tivoli, misleći da ste videli sve što ova regija ima da ponudi, niste u pravu! Vodimo Vas na dva neverovatna  mesta. Naš dan započinjemo posetom gradu Ćivita di Banjoređio, poznatog kao „umirući grad“. Civita di Bagnoregio se nalazi na vrhu vulkanske stene. Epiteti koji se vezuju za njega se odnose na eroziju koja ga već vekovima razara i koja preti da ga uništi. Timovi inženjera se svojski trude da do toga ne dođe i u ovom trenutku grad je potpuno stabilan i bezbedan. Do njega se dolazi samo jednim putem, 500 metara dugačkim pešačkim mostom sa koga se pruža fenomenalan pogled. Teška srca napuštamo Bagnoregio, put nas vodi dalje na jug. Nedaleko od grada Viterbo, nalazi se gradić Bomarco, poznat po svojoj „Svetoj šumi“ koju ćemo posetiti. Kompleks „Svete šume“, ili „Parka čudovišta“ kako se takođe naziva, je napravljen 1552. godine na zahtev princa Frančeska Orsinija, a pod palicom arhitekte Pira Ligoria. U šumi se nalazi na desetine kamenih grotesknih figura ogromnih razmera. Videćete sirene, Hanibalovog slona, borbu zmaja i lava, krilatog konja Pegaza, bogove grčke mitologije i čuvena usta Orka. Ovo jedinstveno zdanje će nas na trenutak odvesti u svet Alisine zemlje čuda, a nećete pogrešiti ako vas bude asociralo na Kambodžu ili Vijetnam, i nas je. Nakon smrti princa Orsinija, krajem XVI veka park je počeo da propada i pada u zaborav. Pažnju javnosti na Bomarzo ponovo je probudio Salvador Dali, nakon što ga je samoinicijativno i iznenada posetio 1948. godine. Od tada, pa do dana današnjeg, park je nastavio da aktivno živi. Posećivali su ga mnogi umetnici, poslužio je kao scenografija u mnogim filmovima.

CITTA DEL TUFO
Photo: Turisttrade

Poslednji dan ovog putovanja je posvećen jednom od najlepših gradova provincije Emilia Romagna – Ferari , gradu sa  jednim od najočuvanijih renesansnih zidina u Italiji. Centar grada se nalazi pod zaštitom Unesca od 1995. godine, a mi ćemo obići Piazza Trento-Trieste sa katedralom San Giorgio i operom Teatro Communale, zamak Castello Estense i čuveni Pallazo dei Diamanti.

Nadamo se da smo ovim kratkim sadržajem uspeli da zagolicamo Vašu maštu i probudimo želju da nam se pridružite na ovom jedinstvenom putovanju.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -