17.6 C
Belgrade
četvrtak, mart 28, 2024

Pasta izazvala italijansko-američki sukob

Novinski članak koji tvrdi da je karbonara nastala u Sjedinjenim Državama je izazvao nezapamćen gnev kod Italijana. Odakle u stvari potiče ovo poznato jelo i zašto je ljudima toliko stalo da bude baš njihovo?

U isto vreme, 23. marta, kad je Italija kandidovala svoju kuhinju za popis nematerijalne baštine Uneska, Financial Times je objavio članak u kom tvrdi da je pasta karbonara nastala u Americi. Zašto je ova pasta izazvala italijansko-američki sukob?

Stručnjak za hranu Alberto Grandi tvrdi da su karbonaru zapravo izmislili Amerikanci koji su živeli u Italiji neposredno nakon Drugog svetskog rata. Ove tvrdnje su izazvale buru u celoj Italiji. Da stvar bude još gora, rekli su da su picu baš oni proslavili, da do 1950-ih mnogi Italijani nisu ni čuli za takvu vrstu jela.

Italija na američki način

Eleonora Cozzella, priznata autorka je u svojoj nagrađivanoj knjizi The Perfect Carbonara detaljno opisala sve što je saznala o ovoj pasti. Kako navodi, ona je nastala kao kombinacija italijanskog genija i američkih resursa. Ona se uzima za najrelevantniji izvor kad je ovaj specijalitet u pitanju.

Nakon Drugog svetskog rata američki vojnici su u pitoresknoj četvrti Trastevere često za doručak tražili špagete. Međutim, tražili su ih u kombinaciji sa slaninom i jajima. U to vreme je zemlja bila na kolenima, i Italijani su mogli da kupe vojne obroke na crnom tržištu koji su uključivali slaninu od Amerikanaca i jaja u prahu od Britanaca.

Prvi recept za karbonaru je objavljen u Sjedinjenim Državama 1952. godine. U Vittles and Vice: An Extraordinary Guide to What’s Cooking on Chicago’s Near North Side, autorka Patricia Bronté pomenula je italijanski restoran Armando’s. U Knjizi je, pored ostalih recepata iz restorana, opisan i recept za pastu karbonara.

Pored toga, treba napomenuti da je prvi poznati italijanski recept za karbonaru objavljen u avgustu 1954. godine u časopisu La Cucina Italiana, navodi BBC. Istorijski gledano, američki recept je stariji. Kulturološki i uopšteno, on ne može biti više italijanski nego što jeste.

Zamalo bez ćevapa u Mišlenovom vodiču, saznajte više.

Iako se dugo raspravlja o poreklu recepta, niko nema autorsko pravo i zaštitni znak za ovaj specijalitet. Za Italijane je hrana briga i ljubav. Nema sumnje da je identitet karbonare italijanski. Izvedba i namirnice nastale u italijansko-američkoj vezi samo su deo jednog vremena, uostalom, nije ni bitno ko je smislio recept. Bitno je da on postoji, i da se zaista često naručuje u restoranima širom sveta.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -