29.4 C
Belgrade
nedelja, jun 16, 2024

Logarska dolina, najzelenija Slovenija

Slovenija je odličan izbor za vikend izlete, jer nudi puno sadržaja, a nalazi se na samo nekoliko sati vožnje od nas. Slovenija je, kada nije bela, predivna i zelena, najbolja destinacija za jednostavan ili aktivan odmor. Upravo to i pruža Logarska dolina, odlična je za planinarenje, kao i za običnu šetnju u kojoj se uživa “punim plućima”

Bajkovita Logarska dolina je jedna od najlepših alpskih ledenjačkih dolina u Evropi. Nalazi se u Kamniškim Alpama na severu Slovenije, nedaleko od granice sa Austrijom. Dugačka je oko 7 kilometara i u njoj se uživa na svakom koraku, u svakom prizoru, jer vam društvo pravi netaknuta priroda.

Ova dolina je poznata po brojnim slapovima reka. Najpoznatiji je slap Rinka, jedan od najviših slapova slobodnog pada u Sloveniji sa visinom od oko 90 metara. Interesantan je po tome što voda izlazi kroz male pukotine stena, pa se udružuje u impresivan i lep vodopad. Od ostalih treba pomenuti slap Palenk, kao i Brložniške slapove.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Agata (@agg.zduniakk)

Logarska dolina je idealna za šetnju kroz šumu, postoji puno pešačkih, dobro obeleženih staza. Staze su prilagođene i za bicikliste, pa se cela dolina može relativno brzo obići. U suštini, Logarska dolina je interesantna u svako doba godine, zimi za skijanje i sankanje, leti za odmor na travi ili u šumi.

Pored toga, ona je raj i za ljubitelje planinarenja, ima dosta  staza i vrhova koji mogu da se istražuju i osvajaju, sve do kamniškog sedla na 1.864 metara nadmorske visine, ili čak do Mrzle gore na 2.203 metara visine. U samoj dolini postoje i turistička domaćinstva i hotel, svi nude predah i odlične tradicionalne gastronomske specijalitete. Nakon predaha, možete istraživati bogatu kulturno-istorijsku baštinu ne samo ovog dela zemlje, već i cele Slovenije.

Kreiranje živopisnih trenutaka uz aktivan odmor, saznajte više.

Treba napomenuti da se ulazak u dolinu naplaćuje ako dolazite vozilom, i time doprinosite očuvanju i razvoju parka. Cena jedne karte iznosi pet evra za automobil, odnosno osam evra za kombi. Od glavnog grada Ljubljane trebaće vam nešto više od sat i po vremena vožnje kolima, a postoji dobra putna infrastruktura.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -