19.9 C
Belgrade
ponedeljak, maj 27, 2024

Investitorski turizam u Grčkoj

Mikonos za mnoge nije samo ime jednog od ostrva u Kikladima u Grčkoj, već sinonim za romantičan zalazak sunca, za beskrajne plave horizonte koji se otvaraju prema moru, ali i za dobru zabavu i luksuzan provod. Plavu boju koja je simbol ostrva možete pronaći samo u Egejskom moru oko Mikonosa, ona je stvorena na Olimpu kako bi se slavila moć velikog Zevsa. Međutim, ovo ostrvo u poslednjim decenijama doživljava procvat, ali ne u pozitivnom smislu

Mikonos je jedno od najpoznatijih grčkih ostrva, posebno zbog svoje kosmopolitske atmosfere i veoma aktivnog noćnog života. Ostrvo je centar zabave, mesto nagrađivanih restorana, dizajnerskih butika i vrhunskih klubova. Međutim, investitorski turizam u Grčkoj je ozbiljno ugrozio sve ono što Mikonos predstavlja, o čemu se radi?

Grčka vlada je odlučila da na Mikonos pošalje policiju zajedno sa građevinskim inspektorima kako bi rešila problem divlje i nelegalne gradnje. Prema pisanju portala turizmoteka.hr, građevinska mafija je preuzela ostrvo.

U poslednjim decenijama je izgrađeno nebrojeno novih vila i hotela, bez dozvola i urbanističkog plana. Investitori, posebno iz arapskog sveta, ne pitaju ni za cenu ni za uslove u kojima će nekretnine biti podignute. Nekretnine se podižu na svim slobodnim mestima, pa čak i na plažama.

Posebno su zabrinuti arheolozi, koji pokušavaju da zaštite istorijsko nasleđe nacije. Oni su saopštili da mora postojati ravnoteža između potreba gostiju i očuvanja prirodnog okruženja. To je izuzetno delikatan odnos, ali mora postojati balans. Ostrvo je pretvoreno u centar zabave, i gubi i istorijske i prirodne lepote.

Kreiranje živopisnih trenutaka uz aktivan odmor, saznajte više.

Mikonos nije jedini slučaj investitorskog turizma, postoji puno sličnih primera. Neophodno je zaustaviti takav vid nezakonitog ponašanja, kako bi se sprečila dalja devastacija prirodnih lepota po kojima je Grčka i poznata. Investitorski turizam je ozbiljno ugrozio opstanak svih vrednosti koje ova zemlja predstavlja, kolevka civilizacije bi uskoro mogla biti poznata kao kolevka apartmana i hotela.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -