10 C
Belgrade
sreda, april 24, 2024

Nemačka uvela kartu od 49 evra mesečno za sve prevoze

Ministar sobraćaja Nemačke Volker Wissing je rekao je da je taj potez usmeren na smanjenje štetnih emisija, takođe i kao pomoć ljudima da se nose sa krizom povećanja troškova života

Nemačka je uvela jedinstvenu kartu od 49 evra mesečno za sve prevoze u celoj zemlji. Ova karta je validna za prevoz autobusima, tramvajima i vozovima. Tokom leta je probno uvedena karta od 9 evra mesečno, a nova “Deutschlandticket” košta 49 evra mesečno ili oko 1.60 evra po danu.

Karta važi za javni prevoz na kratke i srednje udaljenosti i to znatno po nižoj ceni od uobičajene. Za sada se zna da neće biti validna na međugradskim linijama. Ova karta je digitalna, i može da se obnavlja, kao mesećna pretplata, saopštio je Euronews.

Jedinstvena karta je uvodena kao vid borbe protiv rastuće inflacije koja je posledica aktuelne krize u Ukrajini. Osim toga, karta takođe treba da podstakne ljude na ekološki prihvatljiv prevoz i smanjenje potrošnje goriva. Karte će biti važeće od 1. maja ove godine.

Vest o jedinstvenoj ceni karata za celu Nemačku je odlična vest za turiste. Oni će kupovinom jedne karte moći da obilaze sve gradove u celoj zemlji. Slične akcije su već preduzete u drugim zemljama, kao što je Španija, koja uvela besplatna putovanja vozom od 1. januara 2023. godine.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -