19.7 C
Belgrade
sreda, jun 12, 2024

Hrvatska najbolja zemlja za digitalne nomade u Evropi

Hrvatska je omiljena destinacija digitalnih nomada iz svih krajeva sveta. Digitalni nomadi su u poslednjem istraživanju Hrvatsku proglasili najomiljenijom državom u Evropi za život i rad na daljinu

Hrvatska je najbolja zemlja za digitalne nomade u Evropi, posebno za državljane Velike Britanije. Velika Britanija je jedna od najskupljih zemalja na svetu sa prosečnim životnim troškovima od čak 1.652 evra mesečno. Potpuno je jasno zašto se 1 od 10 Britanaca seli u inostranstvo u potrazi za boljom kvalitetom života, navodi Euronews. Oni čine 8% ukupne svetske populacije digitalnih nomada.

Platforma za online učenje Laba je napravila istraživanje u kom rangira troškove života, stanarine i kvaliteta života kao i poreske stope svih evropskih zemalja koje nude vize za digitalne nomade. Oni su sastavili listu najboljih zemalja zajedno sa internet stranicom  Numbeo, koja obezbeđuje uvid u Indeks kvaliteta života globalno. Posebno se prate faktori poput  životne okoline, sigurnosti, zdravlja i klime kako bi svaka zemlja bila pravilno ocenjena.

Njihova zajednička lista najboljih zemalja za digitalne nomade izgleda ovako:

7. Vino i pica u Italiji

Život u Italiji košta u proseku oko 1.120 evra mesečno, a porez za za takvu vrstu posla iznosi oko 5%. Možete gledati zalaske sunca nad Mediteranom morem i uživate u suncu i toplom vremenu dok istovremeno dodajete novac na svoj štedni račun.

Italija još nije službeno uvela svoju vizu za digitalne nomade uprkos tome što je prošle godine potpisala novi zakon. Za sada državljani van EU mogu ostati maksimalno do 90 dana.

6. Rad iz jedne od najzelenijih zemalja Evrope, Letonije

Troškovi života u Letoniji iznose oko 787 evra mesečno, i najniži su na ovoj listi. Digitalni nomadi plaćaju porez od 15%, a radnici mogu ostati u zemlji ukupno godinu dana. Zime su dosta hladnije od nekih drugih zemalja, pa je to razlog što se nalazi na toj poziciji.

5. Za najbolja piva nakon posla, Češka

Živahni glavni grad Češke Republike Prag je dosta popularan među digitalnim nomadima. Ima niske troškove života i dobro održavanu infrastrukturu što ga čini izuzetno privlačnim.

Život u Češkoj koštaće vas u proseku 924 eura mesečno, a digitalni nomadi plaćaju porez od 15%. To će očito varirati u zavisnosti od toga gde živite, imajući u vidu da je život u većim gradovima dosta skuplji. Možete ostati do godinu dana na vizi za digitalne nomade.

4. Novu španska viza

Španija ima značajno višu ocenu indeksa kvaliteta života od Ujedinjenog Kraljevstva, i dosta je jeftinija kada su u pitanju troškovi života. To će vas koštati u proseku 1.045 evra mesečno, ali se isplati se zbog neverovatne klime, predivnih plaža i živahne kulture.

Španija je uvela novu digitalnu nomadsku vizu koja daje državljanima van EU-a priliku da žive i rade tamo do čak pet godina. Porezi za digitalne nomade iznose 24%.

3. Uživajte u 300 sunčanih dana godišnje u Portugalu

Toplo vreme, neverovatne plaže i visok kvalitet života u Portugalu učinili su ga vrhunskom destinacijom za digitalne nomade. Troškovi života u ovoj zemlji iznose oko 897 evra mesečno, a ako prihod dolazi od strane kompanije, nećete platiti nikakav porez. Sav novac zarađen u zemlji inače podleže porezu od 20%, što je još uvek niže od stope od 48% koja je standardna u Portugalu. Portugalska digitalna nomadska viza nudi vam mogućnost boravka do godinu dana.

Kreiranje živopisnih trenutaka uz aktivan odmor, saznajte više.

2. Oslobodite se stresa u estonskim saunama

Estonija nudi dobru ravnotežu između visokog kvaliteta života i niskih troškova za digitalne nomade. Život tu košta oko 936 evra mesečno, ali prvih šest meseci nećete plaćati porez.

Viza za digitalne nomade u Estoniji omogućava boravak u zemlji do godinu dana, ali za razliku od ostalih na ovom popisu, ne postoji mogućnost produženja nakon toga.

1. Rad s predivne hrvatske obale

Hrvatska je oslobođena poreza za digitalne nomade i ima prosečne mesečne troškove života od 822 evra. Kombinacija ovih faktora je razlog zašto je na vrhu popisa. Turisti sa svih krajeva sveta dolaze kako bi upoznali hiljade kilometara hrvatske obale, neverovatne drevne gradove i živopisnu kulturu. Godišnje ima oko 2.700 sunčanih sati, a leti temperature retko padaju ispod 20 stepeni Celzijusa.

Zagreb je jedno najpopularnijih mesta za digitalne nomade sa sve većim brojem co-working prostora u kojima možete sklapati razna prijateljstva. Digitalni nomadi mogu ostati od šest meseci do godinu dana, i moraju da rade za kompaniju koja je registrovana van zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -