10.8 C
Belgrade
četvrtak, februar 29, 2024

Dvorac Orava – slovačka gotička simfonija

Ovaj dvorac se smatra jednim od najlepših i najvećih dvoraca u Slovačkoj, i njegovoj magiji ne odolevaju ni meštani ni turisti. Iako je on potpuno svoj, dvorac sa identitetom i integritetom, putnici često za njega kažu da je on odlična zamena za Transilvaniju. To u neku ruku i nije toliko čudno, imajući u vidu da je njegova pojava pomalo jeziva…

Dvorac Orava je smešten na prilično nepristupačnom terenu, na liticama iznad reke Orava i sela Oravsky Podzamok, čije ime u prevodu znači „selo ispod dvorca“. Renesansno i neogotičko zdanje zauzima preko sto metara visoku stenu, ostavljajući impresivan dojam na dolinu.

Podignut je u 13. veku, u doba mađarske kraljevine, na istoj lokaciji na kojoj su nekad Mongoli izgradili svoje utvrđenje tokom opsade Mađarske. Kroz istoriju je često bio rušen, paljen, zauziman, što mu sve daje na karakteru.

U 18. veku je porodica Thurzo preuzela brigu o dvorcu, i tu on dobija svoje najlepše karakteristike. Najinteresantniji sadržaj su barokni oltar i grobnica vlasnika Gyorgyja, brojni zanimljivi detalji, kao i tunel koji spaja dva kraja dvorca.

Do dvorca se brzo i lako stiže, i obično je uključen u turističke ture obilaska Slovačke. Turisti mogu uživati ogromnim dvorištima, uređenim sobama i brojnim sobama za mučenje. Posebno je atraktivno obići ga i u večernjim časovima, kad zađe sunce i preplave ga ljudi u kostimima stvarajući sablasnu atmosferu.

Kreiranje živopisnih trenutaka uz aktivan odmor, saznajte više.

Interesantna je činjenica da je upravo u njemu i sniman čuveni stari nemački horor film Nosferatu, i serija o Drakuli. Još jedan od kurioziteta vezan za ovaj dvorac je to da on ima preko 155 soba i ukupno preko 754 stepenika koji povezuju međusobna zdanja, pa nije baš jednostavno obići ga celog.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

 

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -