27.5 C
Belgrade
petak, jun 21, 2024

Zašto je sve popularniji pivski spa?

Kupanje u pivu je danas izuzetno popularan turistički trend zahvaljujući mnoštvu iznenađujućih zdravstvenih blagodeti, i datira još iz srednjeg veka, verovali ili ne. Međutim, to se ne odnosi samo na blagodeti koje pruža kupanje, postoji puno načina na koje se može iskoristiti pivo

Mnogi od nas su upoznati blagodetima ispijanja hladnog piva nakon dugog napornog dana. Međutim, ispostavilo se da smo sve to radili potpuno pogrešno, umesto da pijemo pivo, treba da se “kupamo” u njemu, bar tako kažu stručnjaci sa Islanda. Njima se pridružuju i spa centri iz Slovenije, pivski spa je danas izuzetno popularan.

U pivskom kupalištu Bjórböðin na surovom severu zemlje turisti imaju mogućnost da se potope u pivske kupke, odnosno bačve u kojima se nalazi pivo na temperaturi od 37 do 39 stepeni Celzijusa. Kažu da osim zdravstvenih benefita, ove kupke obezbeđuju i one druge, kažu da utiču i na lepotu, jer blagotvorno deluju na telo koje se kupanjem u pivu regeneriše i odmara.

Pivo koje se koristi u spa centru u Islandu je u ranoj fazi fermentacije. Ima vrlo nisku pH vrednost, što doprinosi zatezanju i omekšavanju folikula dlaka. Pored toga, fantastično čisti kožu. Pivski kvasac koji je prošao proces fermentacije je odličan je izvor vitamina B. Pivski kvasac deluje revitalizirajuće na organizam i bogat je proteinima, kalijumom, gvožđem, cinkom i magnezijumom.

Ovo “mlado pivo” u kadama sadrži izuzetno nizak procenat alkohola, ali zgodno napravljene točionice pored omogućavaju turistima da natoče čašu hladnog pravog lokalnog piva, kako bi se opustili i uživali u tretmanu.

Island nije jedina zemlja koja nudi ovakve spa tretmane. Takva praksa je zabeležena i u Češkoj, Belgiji, Sjedinjenim Državama i ostalim zemljama širom planete. Blagodeti kupanja u pivu dokazane su još u srednjem veku. Pivo je još jednom dokazalo svoju univerzalnost.

Vila Rotonda – remek delo Andrea Paladia, saznajte više.

Danas u Sloveniji takođe postoje brojni spa centri koji nude pivski spa. Jedan od njih je i Termana Laško, koja nudi wellness program na bazi piva ili hmelja iz lokalnih krajeva. Pored tretmana, ova termana nudi i outdoor iskustva koja dodatno oplemenjuju boravak i iskustvo.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

 

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -