13.3 C
Belgrade
subota, april 27, 2024

Čija je banica u stvari?

Banica je vrsta specijaliteta, posebna vrsta domaće pite karakteristična za jug Srbije. Ovo tradicionalno jelo su od zaborava sačuvale naše bake, a popularnost ove pite u poslednjim godinama naglo raste. Međutim, banica je takođe vrsta domaće pite i u Bugarskoj i Makedoniji, i pravi se praktično od istih sastojaka. Čija je u stvari banica?

Banica je pita koja se pravi isključivo od „sukanih“ domaćih kora, prilikom pravljenja se uvija i  pakuje u pleh za pečenje u obliku spirale. Sukana banica pravi se na klasičan način tako što se zamesi testo od brašna, vode i soli. U testo ne ide kvasac, a razvija se „sukaljkom“, po čemu je i dobila ime, u pitanju je oklagija.

Od sastojaka u banicu tradicionalno ide sir, kravlji, ovčiji ili kozji, ali često se dodaju i koprive, zelje, blitva pa čak i meso. Nakon filovanja i karakterističnog uvijanja banica ide na pečenje, najbolje u šporet na drva. Vrlo često se priprema i u saču.

Čuveni gastronomski vodič TasteAtlas tvrdi da je banica tipičan tradicionalan bugarski specijalitet. Pored njih, postoji još dosta portala koji navode da je to takođe bugarsko jelo. Međutim, izgleda da je to isti slučaj kao i sa baklavom. Dok Turci uporno tvrde da je njihova, baklavu svojataju i Grci, Turci, Bosanci, Albanci, Arapi, Jermeni, Bugari pa čak i Makedonci.

Moravska salata – jedna od najboljih na svetu, saznajte više.

Prema nekim izvorima banica potiče od Krimskih Tatara, etničke gupe koja i danas živi na području Krima. Oni su je tradicionalno pravili, a budući da imali vrlo problematičan život, bili su proterivani i deportovani, poneli su recept sa sobom. Upravo deo naroda koji se doselio u Tursku je raširio i popularizovao ovaj specijalitet.

Bilo kako bio, banica je tu da je svi slavimo i u slast jedemo. Ona je utešna, ukusna i internacionalna. Popularnost banice kod nas potvrđuje i festival Dani banice koji se svake godine održava u Beloj Palanci, inače mestu za koje se pored Pirota kaže da je u stvari „dom banice Srbije“.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -