20.8 C
Belgrade
četvrtak, maj 2, 2024

U kojim gradovima Evrope ima najviše i najmanje turista?

Putovanja su ponovno u punom zamahu, međutim, ne prihvataju sve destinacije povratak putnika. Masovni turizam je postao je veliki problem svuda, od evropskih plaža do popularnih glavnih gradova

Koristeći podatke pretraživača za iznajmljivanje nekretnina za odmor Holidu, koji je uporedio veličinu lokalnog stanovništva sa brojem turista iz 2019. godine, napravljena je lista evropskih gradova sa najviše i najmanje turista.

Koji je glavni grad Evrope sa najviše turista?

Amsterdam ima najveći broj turista po stanovniku. Glavni grad Holandije ima 12 turista na svakog svog stanovnika. Dablin se nalazi na drugom mestu sa 11 turista po stanovniku. Glavni grad Estonije zauzima treće mesto sa 10 turista po stanovniku. Pariz se nalazi na četvrtom mestu sa devet turista po stanovniku, nakon čega sledi Atina, sa osam turista po stanovniku.

Gde su prestonice sa najmanje gužve u Evropi?

Prema Holiduu, nemački Berlin, španski Madrid, belgijski Brisel i mađarska Budimpešta su “slabije posećeni” glavni gradovi sa samo dva turista po stanovniku. Među ostalim evropskim glavnim gradovima, Prag u Češkoj ima osam turista po stanovniku, Edinburg sedam, a Kopenhagen i Lisabon imaju po šest.

Šta je sa ostalim gradovima koji nisu prestonice?

Dubrovnik je, prema rečima Holidua, u 2019. godini ugostio prosečno 36 turista po stanovniku. Slede Venecija, belgijski Briž i grčko ostrvo Rodos, svaki sa po preko 20 turista po stanovniku, navodi Euronews.

Masovni turizam je ozbiljan problem, ne samo po lokalno stanovništvo, već i po samu destinaciju. Veliki broj turista ugrožava i prirodu i kulturno-istorijske atrakcije, i sve više gradova donosi nepopularne mere koje treba da na neki način smanje gužve i broj putnika. Jedan od takvih slučajeva je zabeležen u Veneciji, koja  i dalje odlaže naplatu ulaza u grad, iako se to planira već nekoliko godina unazad.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -