6.8 C
Belgrade
četvrtak, april 25, 2024

Moravska salata – jedna od najboljih na svetu

Čuveni gastronomsko-turistički vodič TasteAtlas je napravio listu najboljih salata na svetu. Jedna od tradicionalnih srpskih salata se našla na visokom četvrtom mestu

Moravska salata je proglašena za jednu od najboljih salata na svetu. U poslednjem izdanju TasteAtlas je napravio listu 50 najboljih salata sveta, a moravska salata se našla na čak četvrtom mestu. Imajuću u vidu raznolikost i sastojaka i tehnika širom sveta, nije bilo lako izboriti se za ovako visoko pozicionirano mesto.

Za ovu salatu gastronomsko-turistički vodič kaže da dolazi iz okoline Niša i Leskovca. Salata se pravi tako što se kombinuje praziluk, paradajz, pečena paprika, ljuta paprika, beli luk, so i ulje. Povrće se prvo nasecka, posoli i prelije uljem.

Kombinacija se zatim dobro promeša i ohladi pre posluživanja. Moravska salata je posebno popularna tokom vrućih letnih meseci. Može se poslužiti kao predjelo, prilog mesu sa roštilja, a ponekad i kao glavno jelo posluženo sa komadom tvrdog sira i hleba. Tajna ove salate jeste vrhunska slatka crvena paprika karakteristična za moravski kraj.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Pored moravske salate, na listi se nalazi takođe salata od paprike iz Srbije, u pitanju su belolučene paprike. Ova salata se nalazi na 21. mestu, što je odličan rezultat.

Posebno je interesanto to što TasteAtlas ističe kako je Srbija idealna destinacija za sve ljubitelje gurmanluka, jer je hrana relativno pristupačna i kvalitetna. Više o najboljim slata sveta možete saznati na zvaničnoj internet stranici.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -