17.3 C
Belgrade
subota, jul 27, 2024

Safranbolu, tradicionalna i pametna Turska

Najbolji način da upoznate Tursku, bar onu tradicionalnu, je da posetite Safranbolu. Ovaj grad je još u davnim vremenima pametno građen, prema planu i ideji, što ga čini jedinstvenim u svetu

Safranbolu se nalazi na severu Turske, oko 100 kilometara južno od Crnog mora. Ovaj grad ima više od hiljadu istorijskih spomenika, džamija, mauzoleja, fontana i hamama, što ga stavlja na popis najbolje očuvanih istorijskih gradova na svetu.

Svoje ime duguje začinu, šafranu, a glavna asocijacija na grad je njegova arhitektura. U njemu postoji stotine sličnih kuća s kamenim fasadama koje su obložene drvetom, sa crvenim krovovima. Sve tako načičkane čine jedan fantastičan prizor, a građene su pametno, tako da jedna drugoj ne zaklanjaju pogled.

Sve kuće su održivo i ekološki građene, još u tim vremenima. Svaka je osmišljena tako da se može prilagoditi velikim razlikama u temperaturi između leta i zime. Lokalno drvo i kamen pružaju vrhunsku toplotnu izolaciju, a posebnim dizajnom postiže se i prirodna ventilacija u unutrašnjosti. Tavanice prostorija koje se ređe koriste su niže, kako bi se manje energije trošilo na grejanje. Kuhinje su zbog boljeg iskorišćenja topote bile ne prvom spratu.

Slovenačka Istra, i posao i odmor, saznajte više.

Grad je bio poznat još u drevnim vremenima, jer se nalazio na čuvenom Putu svile, trgovačkom putu između Kine i Zapada. Poznat je bio kao mesto gde su trgovci odmarali, po čemu je poznat i danas. Osim toga što rado dočekuje putnike, Safranbolu je grad zanatlija i trgovaca.

Safranbolu i srdačne meštane je najbolje upoznati na ulicama, pijacama ili lokalnim kafanama. Rado će vam uz kafu i čuveni domaći ratluk ispričati nešto iz svog života, često i neka čaršijska dešavanja. U gradu sa više od 2.000 tradicionalnih kuća, preko 800 je zakonom zaštićeno.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -