21.1 C
Belgrade
nedelja, jun 23, 2024

Kadaif, poslastica koja obnavlja Tursku

Pre nego što su dva razorna zemljotresa pogodila tursku pokrajinu Hatay, bilo je više od 30 radnji koje su proizvodile ovu poslasticu. Nekoliko njih je opstalo, i sve su odlučne u svojoj nameri da održe ovu voljenu i slatku tradiciju živom

Kadaif je posebna orijentalna poslastica, vrlo slatka i utešna. U pitanju su tanke niti, hrskavi rezanci zvani tel kadafıy u kombinaciji sa posebnim sirom Hatay. Ova kombinacija pruža kontrast tekstura, dok sirup koji se pravi od vode, šećera i limunovog soka, sa kojim se preliva, ostavlja dugotrajan i nezaboravan ukus u ustima.

Ovaj delikates je tipčan za Hatay i pravi se od istoimenog sira te pokrajine, koji je sličan svežoj mocareli. Tradicionalno se jede tokom Ramazana, mada se može naći u radnjama u bilo koje doba godine. Samo u Hatay-u je bilo više od 30 zanatskih radnji, što je dokaz njegove popularnosti.

Moglo bi se reći da je mešavina ukusa i tekstura ovog deserta metafora za pokrajinu. Istorijsko trgovačko središte je bilo mesto okupljanja različitih etničkih i verskih zajednica. Upravo na tom mestu, gde je hrana uvek glavna motivacija, vas prvo pitaju da li ste gladni pa tek onda kako se zovete. Zato je kadaif simbol zajedništva i lokalnog ponosa, navodi BBC.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BURGER KÜNEFE BURSA (@burgerkunefe)

Nakon zemljotresa i velike tragedije, Hatay je bila jedna od najteže pogođenih pokrajina u regiji sa uništenim gotovo celim centrom grada i mnogim selima. Više od nekoliko meseci nakon katastrofe, mnogi ljudi još uvek nemaju pristup čistoj vodi, kao i hrani, odeći i drugim potrepštinama.

Ipak, u gradu u kom su gotovo svi izgubili članove porodica i prijatelje, život se nastavlja. Ograničen broj radnji uspeo je ponovno da otvori svoja vrata, pružajući osećaj normalnosti svojim kupcima kroz kadaif. To je nešto što su meštani činili vekovima.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Kadaif je sladak, ali u isto vreme pomalo kiseo desert. On je mekan i hrskav, i ima ukus Turske. Ono što meštani kažu, dok se još uvek oporavljaju od nesreće, on pre svega ima ukus nade za sve dane koji dolaze…

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -