14.7 C
Belgrade
petak, april 26, 2024

Kuršumlija, grad vode, istorije i neverovatne prirode

Na poziv kompanije AD Paninka, Kuršumlija je bila domaćin grupi blogera, influensera i predstavnika medija, koji su od 19. – 21. maja 2023. godine boravili u tom kraju istražujući raznoliku turističku ponudu destinacije

Kuršumlija, grad vode, istorije i neverovatne prirode (2)
Photo: AD Planinka

Kuršumlijska Banja

Naša prva destinacija i hotel u kom smo bili smešteni i boravili sve vreme je bila Kuršumlijska Banja i hotel Planinka. Hotel je izuzetno lep, i u svojoj ponudi ima sve sadržaje kako za individualne putnike, tako i za porodične odmore po najsavremenijim hotelskim standardima. Za Planinku kažu da je najnoviji hotel sa najdužom istorijom.

Ono što je posebno kod hotela Planinka jeste njegov moderni spa centar. Hotel ima kompleks od čak osam bazena sa termalnom vodom, u pitanju su zatvoreni, otvoreni, otvoreno-zatvoreni i dečiji. Tu je i medicinski centar u kome se svakodnevno obavljaju pregledi i terapije, saune, slana soba, infracrvena sauna, hladna pećina, tepidarijumi kao i ostali nephodni moderni wellness sadržaji. Hotel Planinka je odličan i za pripreme sportista, a poseduje i teniski teren.

Kuršumlija, grad vode, istorije i neverovatne prirode4
Photo: AD Planinka

Prolom banja

Drugog dana smo krenuli ka Prolom banji. Treba navesti da su iz svih hotela koje smo posetili organizovane brojne ture obilaska turističkih sadržaja Kuršumlije, kao što su prve zadužbine Stefana Nemanje, manastir Svetog Nikole i crkva Presvete Bogorodice. U pratnji vodiča smo obišli jedinsveno čudo prirode, Đavolju varoš.

Nastavili smo dalje do Prolom banje, gde smo obišli sve spa sadržaje i wellness centar. Osim toga što je poznata po čuvenoj Prolom vodi, ova banja je postala poznata i po jedinstvenom pivu koje i pravi od te vode. Prolom pivo se ne može naći u slobodnoj prodaji, služi se u njihovim hotelima i restoranima. Ručak smo imali na jedinstvenom mestu pored Prolomske reke, gde smo probali tradicionalne specijalitete, pitu rednicu i jagnjetinu ili teletinu ispod sača.

Kuršumlija, grad vode, istorije i neverovatne prirode (2)
Photo: AD Planinka

Lukovska banja

Sledećeg dana smo posetili Lukovsku banju, najvišu banju u Srbiji. Posetili smo hotel Bela Jela, njegov spa centar i smeštajne kapacitete. Hotel je nov, moderan i izuzetno atraktivan. Jedan od izleta koji se organizuje iz tog hotela je i pešačka tura do crkve Svetog Đorđa, gde se i nalazi vidikovac odakle se pruža neverovatan pogled na banju i okolinu. Nakon dobrog pešačenja, predah smo napravili u crkvi Lazarici, koja je posvećena Knezu Lazaru. Njen nastanak vezuje se za prolazak srske vojske u pravcu Kosova i pričešća dela vojske na ovom mestu.

Interesantno je da u porti crkve rastu šljive koje se uvijaju oko svoje ose. Postoje dve legende, prema jednoj, šljive se uvijaju od žalosti za knezom Lazarom i njegovim vojnicima koji su pošli u boj. Tako uvijene simbolizuju slogu i jedinstvo. Druga legenda kaže da se šljive uvijaju u pravcu Kosova gledajući za vojnicima koji su se pričešćivali i prolazili pored drveća. Nakon odmora, imali smo priliku da se opet počastimo tradicionalnim specijalitetima tog kraja u etno restoranu Lukovske kolibe.

Slovenačka Istra, i posao i odmor, saznajte više.

Ovo putovanje se dosta razlikovalo od sličnih koje organizujemo. Posetili smo zaista kraj u kom caruje priroda, osetili smo snagu vode, slušali pevanje ptica. Međutim, ono po čemu se najviše razlikuje, jesu ljudi. Naši domaćini su izuzetno ljubazni, topli i srdačni. Imali smo osećaj kao da smo otišli kod rođaka ili najboljih prijatelja u goste.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -