13.4 C
Belgrade
petak, mart 29, 2024

Najzagađenije i najdepresivnije mesto na svetu

Ovaj grad u Sibiru je jedno od nasevernijih naseljenih mesta na svetu, nalazi se iznad atktičkog kruga. To je izuzetno hladan, zagađen, tmuran i depresivan grad, gde svakodnevicu deli preko 170.000 ljudi

Grad Noriljsk (Norilsk) je ekstreman u svakom pogledu. Nalazi se u Rusiji, i to je najzagađenije i najdepresivnije mesto na svetu. Takođe, tamo su uslovi života jedva podnošljivi, on je izolovan, zabranjen je za turiste i sagrađen je na ruševinama logora za prisilan rad.

Noriljsk se nalazi 400 kilometara severno od Arktičkog kruga. Jedini grad pored njega, koji se nalazi na tako velikoj udaljenosti od civilizacije, je Murmansk. To sugeriše o kakvoj se klimi radi. Prosečne temperature iznose oko minus 26 stepeni Celzijusa, a rekordno niska zabeležena temperatura je bila minus 53 stepena.

U gradu nema sunca oko tri meseca u toku godine, a u toku letnjih meseci nema mraka i nema noći. Pitanje je ko bi uopšte želeo da živi u njemu, i zbog čega grad opstaje, imajući sve navedeno u vidu?

Tajna je bogatstvo rude koja je zakopana ispod snega. Noriljsk je smešten na jednom od najvrednijih nalazišta metala na svetu. Noriljsk je jedan od najvećih proizvođača nikla i najveći je izvor paladijuma na svetu. U rudnicima na eksploataciji radi preko 80.000 ljudi.

Noriljsk je podignut u dvadesetim godinama prošlog veka, svojevremeno je služio i kao logor u vreme Staljina. Većina zatvorenika su bili politički neistomišljenici sovjetskog vođe. Uslovi su bili tako teški, da su zatvorenici sekli sami sebi ruke kako više ne bi mogli da rade.

Slovenačka Istra, i posao i odmor, saznajte više.

Zbog rudnika, Noriljsk je napravio izuzetno lošu prirodnu okolinu, zagađenu i neprijateljsku. Noriljsk je gotovo uvek prvi na listi najzagađenijih gradova na svetu. Priroda je devastirana, stanovništvo depresivno i zabrinuto, a vlasti pokušavaju da saniraju loše posledice koje industrija ostavlja.

Danas je situacija dosta bolja, radi se na poboljšanju uslova ne samo za život i rad stanovnika, već i na poboljšanju uslova proizvodnje rude. Iako još uvek nije turistički moguće posetiti grad, to će se uskoro promeniti. Treba napomenuti da je zbog ekploatacije rude standard u samom gradu dosta bolji nego što je u ostatku Rusije, pa stanovništvo ipak ostaje na osvojim ognjištima.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -