11.1 C
Belgrade
utorak, april 16, 2024

Jezero Mir

Na južnom delu zaliva Telašćica smešteno je slano jezero Mir. Ovo slikovito jezero uklopljeno je u brdoviti krajolik i danas je popularno među brojnim posetiocima ne samo zbog svog lekovitog blata i visokog sadržaja soli. Jezero je okruženo bujnom vegetacijom i nudi mnogo skrivenih mesta za opuštanje i beg od svakodnevice

Jezero Mir se nalazi na jugozapadnom delu Parka prirode Telašćica, na ostrvu Dugi otok na hrvatskoj obali. Dugačko je oko 900, a najveća širina je oko 300 metara. Jezero je slano jer je podzemnim kanalima povezano sa morem, i najveća dubina iznosi oko 6 metara.

Jezero se idealno za kupanje, jer je voda je čak nekoliko stepeni toplija od obližnjeg Jadrana jer je dosta plitko. Odlična je destinacija za porodične odmore, ali takođe i za parove i mlađu generaciju.

Vezu sa matičnim morem čine podzemni kanali karakteristični za krško područje. Ovi kanali se uglavnom nalaze na severnoj strani jezera i najlakše ih je uočiti za vreme plime. Nivo vode u jezeru se ne menja drastično jer su pukotine kroz koje voda ulazi u jezero vrlo male.

Slovenačka Istra, i posao i odmor, saznajte više.

Oko samog jezera se nalazi kružna staza duga 2.2 kilometara. Opremljena je klupama za odmor i info tablama, na kojim se nalaze informacije o flori i fauni u jezeru i okolini.

U samom parku na postoje brojni sadržaji i razne aktivnosti, od krstarenja do raznih sportova. Možete roniti, loviti ribu, ili se jednostavno kupati u nekoj uvali. Ako niste za to, šetnja parkom može biti ono što tražite, ili eventualno lagana vožnja biciklom.

Do parka i jezera se najbolje stiže brodićem, postoje brojne turističke ture obilaska organizovane iz obližnjih mesta. Ukoliko želite, možete organizovati čak i spavanje u nekoj od iznajmljenih jedrilica, jer je dozvoljeno i sidrenje i noćenje u uvalama na području parka.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -