10.4 C
Belgrade
sreda, april 24, 2024

Euronews: Albanija najbolji izbor

Ukoliko želite jeftin i sadržajan odmor, albanska rivijera bi trebala biti na vrhu vaše liste. Albanija tek treba da ostavi trag na glavnoj evropskoj turističkoj stazi, pa ne bi bilo loše da isplanirajte vaš dok je još ispod turističkog radara

Protežući se duž Jadranskog i Jonskog mora, albanska obala duga 450 kilometara prošarana je zlatnim peskom i borovom šumom, ali ima vrlo malo stranih turista. Upravo zbog toga je Albanija najbolji izbor, navodi Euronews.

I plaže i istorija

Albanija je posebno atraktivna i zanimljiva ljubiteljima plaža, jer se tamo beli pesak i tirkizno more upoređuju sa čak daleko poznatijim Maldivima. Obala nudi praktično sve, od živahnih odmarališta do tihih i romantičnih uvala.

Za najbolje plaže idite na albansku rivijeru koja se proteže od Vlore do Ksamila. Među njima se nalazi i Dermi, jedna od najdužih i najpopularnijih plaža u Albaniji. Kad se umorite od kupanja ili buke koja dolazi iz živahnih barova, vrlo lako možete pronaći osamu i skloniti se od gužve. Albanija nudi sadržajan i pristupačan odmor, i sve više evropskih turista se odlučuje da provede svoj godišnji odmor baš tamo.

Ukoliko vam i dosadi kupanje, i potreban vam je predah od sunca, možete pešačiti planinskim stazama ili uživati u divljoj prirodi krševitog i planinskog područja. Obavezno treba posetiti interesantni kanjon Gjipe, gde možete krenuti na ekspediciju spuštanja užetom niz stene.

Pored toga, tu su i plaže poput Pema e Thatë. One su postale izuzetno poznate na društvenim mrežama po svojim kolibama na plaži, sa mrežastim ležaljkama koje vise iznad mora.

Ako vam se sunčanje ne sviđa, pogledajte grčke i rimske ruševine Nacionalnog parka Butrint koji se nalazi samo nekoliko koraka od obale. U unutrašnjosti ove male oaze pronaći ćete Plavo oko, dubok prirodni izvor nazvan po svojoj očaravajućoj boji. Između ostalih destinacija, tu se nalazi i poznato odmaralište Saranda.

Slovenačka Istra, i posao i odmor, saznajte više.

Ono što Euronews posebno izdvaja jesu pristupačne cene. Prenoćište u hotelima možete pronaći za 30 evra po osobi u proseku, dok vam brojni kampovi nude odmore već za 11 evra po danu. Ručak u običnom restoranu košta oko 6 evra, dok obrok od tri sleda u malo boljem košta oko 30 evra po osobi.

Albanija je postala izuzetno zgodna desinacija za letovanje u poslednjim godinama. Svojim izgledom podseća na popularna evropska letovališta, ali je daleko jeftinija i naravno bliža. Albanija je u stvari „nova“ Grčka, i taj trend postaje sve popularniji u zemljama našeg regiona.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -