8.2 C
Belgrade
sreda, april 24, 2024

Čuvena kraljevska čorba koja nikad nije postojala

Ova čorba se vekovima smatra omiljenim predjelom britanskih plemića, i uvek je imala posebno mesto u nacionalnom ponosu Britanaca. Svaki svečaniji ručak ili prijem je počinjao sa Brown Windsor čorbom, kako je tradicija nalagala. Međutim, jako je interesantno navesti da po svemu sudeći ona uopšte i nije postojala, bar ne u tim starim i važnim vremenima kako to oni tvrde

Kuvari, TV emisije, i ugledni gastronomi kažu da je Brown Windsor čorba, krepka čorba na bazi mesa, često s dodatkom povrća, uvek bila predjelo koje su birali britanski kraljevi i kraljice vekovima, navodi BBC.

Brown Windsor je često bila i sinonim za kraljevstvo, specijalitet koji je podjednako bio popularan i u Viktorijansko i Edvardijansko doba. Kraljica Viktorija je posebno volela ovu čorbu, i ona se uvek nalazila na svim prijemima ili slavljima.

Međutim, poznata internet stranica British Food History tvrdi potpuno drugačije. Tokom Prvog svetskog rata, britanska kraljevska porodica se odrekla svog imena Saxe-Coburg-Gotha, iz očiglednih razloga. Kralj Džordž je zbog neprijateljskog raspoloženja protiv nemačkog naroda odbacio svoje prezime i uzeo nešto najprikladnije, nešto što je postojalo u svakoj engleskoj kući.

Ovo jelo tamne boje imalo je i adekvatno ime, isto kao i dom kraljevske rezidencije Windsor iz 11. veka. Osim toga, čorbu je pripremala svaka domaćica u to vreme. To je bilo upravo ono što je kralj Džordž tražio, i to je stvarno promenilo stavove javnosti. Budući da su je oni često jeli, ime je ostalo. Nekada „dajem kraljevstvo za konja“ je postalo „dajem prezime za čorbu“…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kate (@katecookboocks)

I na dvoru i na selu

Imajući u vidu da su se mase ugledale na kraljevsku porodicu, utešna Brown Windsor čorba je postala omiljena britanska čorba i za obične ljude, i nosila je tu krunu dosta dugo. Međutim, kao i sa svim kulinarskim trendovima, nekada popularno jelo je palo u nemilost.

U godinama racionalizacije nakon Drugog svetskog rata, recept se menjao usled nedostka kvalitetnih sastojaka. Brown Windsor je počela da se smatra neukusnim jelom nastalim od ostataka hrane.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Brown Windsor čorba kao glavno predjelo plave krvi uvek je bila mit. Nastala je prema mnogim tumačenjima kao nusproizvod nemaštine i maštovitosti kuvara. U doba čuvene Viktorije, navodnom raskošnom vrhuncu ove supe, ona najverovatnije i nije postojala. Posebno jer je navodno sadržala Vino Madeira iz Portugala i druge gastronomske egzotike, kao što su kvalitetni komadi bifteka i andaluzijski šeri.

The Lost Foods of England zvanično zaključuje da je Brown Windsor čorba izmišljena oko 1950. godine u komične, a ne kulinarske svrhe, a sve ostale priče o tome su potpuna fantazija.

Nema sumnje da danas postoje brojne varijante Brown Windsor čorbe. Ona je predthodnica omiljene supe Britanaca. Međutim, ako i postoji jedno mesto gde bi se pojavila na jelovnicima otmenih restorana i tradicionalnih barova, to bi bio sam Windsor.

Brown Windsor čorba po mnogima nema nikakve veze sa kraljevskim porodicama. Uvek je u istoriji bilo dobrih specijaliteta a sve kraljevske porodice su rado jele i čorbe. Najbitnije je da je ovaj kraljevsko-narodni specijalitet sveprisutan u životu Britanaca. On se rado jede i na dvorovima i na selima u kućama. On je utešan i ukusan, i to je na kraju u stvari i najbitnije.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -