27.5 C
Belgrade
četvrtak, jun 20, 2024

Parnjačom na romantično i nostalgično putovanje

Najstarija evropska parna lokomotiva Achensee i dalje vozi putnike na jedinstveno putovanje kroz Austriju. Iako ne traje dugo, vožnja ovim vozom pruža jedan poseban osećaj, a turisti ga obožavaju

Najstarija austrijska parna lokomotiva na ugalj prevozi putnike od grada Jenbach pored alpskih livada i šuma do obala jezera Achensee od kasnih 1800-ih. Više od 130 godina, ovaj vozić grabi uz planinu, frkćući i sikćući, kako bi se popeo na 440 metara nadmorske visine. Ovom parnjačom na romantično putovanje kreću gotovo svi, i mladi i stari.

Parna zupčasta železnica Achensee je najstarija železnica takve vrste u Evropi. Ona poseduje posebne zupčanike koji omogućavaju da se popne uz nagibe od čak 10 stepeni, što je uspon koji se teško savladava. Međutim, lokomotivama po imenu Hannah, Georg, Hermann i Theodor to ne predstavlja nikakav problem.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Monika (@eskander7)

Druge evropske železnice koje su koristile isti sistem su zatvorene ili uništene zbog modernizacije i zastarele tehnologije. Parna zupčasta železnica Achensee je jedina javna železnica na svetu koja, otkako je otvorena 1889. godine, još uvek koristi istu opremu s kraja 19. veka.

To podrazumeva lokomotive na ugalj, autentične putničke vagone, radionicu sa šinama, sve mostove i slično. Koncesijski dokument za otvaranje pruge potpisao je, verovali ili ne, lično austrijski car Franc Jozef I.

Slovenačka Istra, i posao i odmor, saznajte više.

Putovanje od skoro 7 kilometara traje oko 50 minuta, što je dovoljno da se uživa u pogledu na prelepu austrijsku prirodu. Kada dođete do vrha, nastavljate putovanje u sličnom stilu. Tu presedate na parobrod, pa nastavljate vožnju po jezeru Achensee.

Karte za ovu avanturu koštaju 27 evra u jednom pravcu, odnosno 36 evra je povratna karta.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -