14.4 C
Belgrade
petak, maj 17, 2024

Majsen, istorija i fini porcelan

Majsen je postao poznat po porcelanu, njegov besprekorni sjaj najbolje dočarava suštinu samog grada. Međutim, turisti se neće susresti samo sa kvalitetno napravljenim figuricama, već i sa elegantnim gradom sa izuzetno bogatim kulturno-istorijskim nasleđem

Majsen (Meissen) je grad smešten u nemačkoj saveznoj državi Saksonija, u blizini reke Labe. Grad je poznat po svojoj istoriji, kulturnoj baštini i, naravno, po proizvodnji Majsenskog porculana.

Majsen je jedan od najstarijih gradova u Saksoniji i ima bogatu istoriju koja seže unazad više od 1.000 godina. Nalazi se na obali reke i ima predivno staro gradsko jezgro. Ovo istorijsko jezgro obiluje slikovitim ulicama, znamenitostima i renesansnom arhitekturom.

Jedna od najvažnijih znamenitosti Majsena je Albrechtsburg, srednjovekovni dvorac koji se uzdiže na brežuljku iznad grada. Albrechtsburg je jedan od najstarijih dvoraca u Nemačkoj i bio je sedište vojvoda i kraljeva. Danas je otvoren za posete i nudi pogled na prelepu panoramu grada.

Majsenski porculan je takođe bitna tačka interesa u gradu. Majsenska Porculanska Manufaktura (Manufaktur Porzellan aus Meißen) osnovana je 1710. godine i smatra se prvim evropskim proizvođačem porculana. Posetioci mogu obići muzej i fabriku kako bi videli proces izrade porculana i razgledali izložbe koje prikazuju različite stilove i uzorke porculana.

Osim toga, Majsen nudi i druge atrakcije poput Majsenske Katedrale, Gradske kuće, Gradskog trga i mnogih drugih znamenitosti. Grad je takođe poznat i po svom vinskom području. Majsensko vinsko područje smešteno je na brežuljcima iznad reke Labe i nudi prelepe vinograde i vinske podrume koji se mogu posetiti.

Slovenačka Istra, i posao i odmor, saznajte više.

Sve u svemu, Majsen je divan istorijski grad s bogatom kulturnom i umetničkom baštinom i atraktivna je destinacija za posetioce koje zanima nemačka istorija, arhitektura i umetnost. Budući da se grad nalazi između Drezdena i Lajpciga, povezan je odličnom putnom infrastrukturom, pa ako vas put navede tamo obavezno ga posetite.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -