21 C
Belgrade
nedelja, maj 26, 2024

Istražite Tursku na biciklu

Od Mediterana do Egeja ovog leta možete pratiti tragove drevnih civilizacija dok se vozite kroz prelepe uvale. Napravite pauzu kad god poželite i plivate u bistrim vodama prostranog plavetnila. Ne zaboravite da zasladite svoje putovanje ukusima turske kuhinje. U Turskoj možete naići na kampove i glampove, hotele prilagođene ljubiteljima sporta koji putuju biciklom, kao i hotele i hostele različitih kapaciteta sa nacionalnim i međunarodnim eko-oznakama. Sertifikat „Objekat za smeštaj pogodan za bicikliste“, koji je Turska primenila da promoviše biciklistički turizam i održivi turizam, dodeljuje se hotelima koji ispunjavaju različite kriterijume kao što su obezbeđivanje bezbednog parkinga za bicikle, zapošljavanje osoblja upućenog u lokalne biciklističke rute i obezbeđenje prostora za čišćenja i popravku bicikala

EuroVelo – spajajući istoriju i prirodu

Turska je prošarana rutama specijalno kreiranim za one koji žele da istražuju zemlju na biciklu, a sa gradovima Izmir, Jedrene i Kirklareli, Turska učestvuje u projektu EuroVelo (Evropska mreža biciklističkih ruta), koji povezuje ceo evropski kontinent i kombinuje 17 različitih biciklističkih ruta velike dužine. Dok istražujete sva četiri kraja zemlje na biciklu, možete krenuti na nezaboravno putovanje kroz istoriju i prirodu prateći EuroVelo 13 – Stazu gvozdene zavese ili EuroVelo 8 – Mediteransku rutu. Biciklistička ruta EuroVelo 13 ulazi u Tursku iz Jedrena i nudi veličanstven pogled biciklistima prolazeći kroz polja suncokreta. EuroVelo 8 deonica rute, koja ulazi u Tursku iz luke Dikili u Izmiru, prolazi kroz drevni grad Pergam, koji se nalazi na UNESCO listi svetske kulturne baštine, utočište za ptice u Izmiru, Karšijaku, Alsandžak, Seferihisar, Sigadžik, Alačati i Urlu, da bi se završila u drevnom gradu Efesu, još jednom mestu UNESCO svetske kulturne baštine.

Živite kao lokalac na turskom Egeju

Vreme koje provedete na Egejskoj obali Turske, poznatoj po svojim veličanstvenim plažama, tirkiznim vodama i selima koja su kao sa razglednice, biće među najneobičnijim iskustvima ikada. Efes i Pergam, drevni gradovi, koji se nalaze na UNESCO listi svetske baštine, nalaze se na trasi EuroVelo 8, kao i Cittaslow gradovi Foča, Seferihisar i Jenipazar, i naravno, najlepši zalivi. Štaviše, ova region je pravi gastronomski raj sa mnoštvom vrsta maslina, smokava, začinskog bilja i grožđa, jedinstvenim turskim vinima i izuzetno ukusnom i zdravom kuhinjom na bazi maslinovog ulja.

Pod suncem Turske rivijere

Kada vas putevi navedu na Tursku rivijeru, susrešćete se sa veličanstvenim planinama Taurus i drevnim gradovima skrivenim u šumama na obali Sredozemnog mora, kao što je drevni grad Olimp skriven u šumama, koji će vas naprosto ostaviti bez daha. Na ovom putovanju vas još i čekaju duboko plavetnilo, biserni pesak, drevni gradovi, kanjoni i izuzetni putevi kroz zelenilo, a šatorski kampovi, bungalovi ili udobni hoteli biće sve vreme na dohvat ruke, kad god poželite da se zaustavite i odmorite.

Snoliko putovanje ka vilinskim dimnjacima

Podsećajući na magičnu zemlju sa svojim vilinskim dimnjacima, Kapadokija je izuzetna ruta za istraživanje biciklom. Dok istražujete ovu jedinstvenu lokaciju na svom biciklu, naići ćete na drevne crkve, podzemne gradove i jedinstvene prirodne formacije. Dok krstarite ovim ogromnim prostranstvom na vašem biciklu, ne zaboravite da svratite u podzemne gradove stotinama metara ispod zemlje, odsednete u hotelu u stenama i probate vina koja se u regionu proizvode hiljadama godina.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -