17.2 C
Belgrade
subota, maj 18, 2024

Stokholm, topla priča sa hladnog severa

Ovaj grad se nalazi na istočnoj obali Švedske, i podignut je na 14 ostrva koja su međusobno povezana mostovima, što dočarava njegovu bajkovitost

Stokholm je glavni grad Švedske, i spada u najlepše gradove Evrope. On je idealna kombinacija kopna i vode, jezera Malaren i Baltičkog mora. U ovoj oblasti ima zaista nebrojeno ostrva raznih veličina, pa u slučaju da u ovaj grad dolazite avionom, shvatićete o kakvoj se lepoti radi iz vazduha.

Photo: Pixabay/ MAKY_OREL

Možda i najlepši deo priče jesta taj da je dobar deo Stokholma prekriven parkovima, šumama i zelenim površinama. Sve to doprinosi šarenenilu i lepoti ovog grada. Pored toga, deo koji je urban i i izgrađen za život svakako izaziva oduševljenje kod putnika, jer ovaj grad spada u jedan od najcivilizovanijih i najuređenijih gradova u celoj Evropi.

Najveća znamenitost u gradu je Gamla stan (Stari grad), smešten na ostrvu Stadsholmen. Gamla stan je centar Stokholma i jedna od glavnih turističkih atrakcija gde se nalaze Kraljevska palata, kraljevske grobnice i Parlament. U uskim i kamenitim ulicama često možete videti kraljevsku stražu koja dolazi na smenu.

Photo: Pixabay/ brightfreak

Stokholm je jedan od gradova sa najvećim brojem muzeja, i njih ima više od 70 ukupno. Najpopularnije mesto za muzej jeste ostvo Đurgarden, koji je takođe i omiljeno rekreativno mesto Šveđana. Zanimljivo i bitno za turiste jeste to da se ulaz u velikom broju muzeja ne naplaćuje.

U Švedskoj generalno jeste hladno, međutim, zime su slične našim s jedinom razlikom da mogu trajati i po nekoliko meseci. U letnjem periodu, temperatura je više nego i zgodna za obilazag grada, jer tada temperatura ne prelazi 20 stepeni Celzijusa.

Slovenačka Istra, i posao i odmor, saznajte više.

Mnogi stanovnici vikendom se zabavljaju na brodovima koji plove od Stokholma do Helsinkija. Putovanje, odnosno zabava traje dva dana, a provod je zagarantovan, jer se radi o ogromnim brodovima na kojima se nalaze noćni klubovi, restorani i barovi.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -