14 C
Belgrade
subota, februar 24, 2024

Italija povećava visinu turističke takse

Italijanski hotelijeri su započeli proteste zbog povećanja turističkih taksi, što u velikoj meri ugrožava njihovo poslovanje i opstanak. Takve mere gradskih vlasti su potpuno neprimerene i apsurdne, navode ugostitelji i hotelijeri

Hotelijeri u Italiji protestuju zbog povećanja boravišne turističke takse. To se posebno odnosi na grad Rim, gde će boravišna taksa za apartmane u oktobru porasti sa 3.5 na šest evra po noći. Za klasične hotele sa dve zvezdice sa tri na pet evra, a za luksuzne hotele sa trenutnih sedam na deset evra.

Hotelijeri su izuzetno nezadovoljni novim taksama, jer u vreme kada turizam u Rimu ponovo cveta posle teškog perioda pandemije, besmisleno je da grad opterećuje ovu industriju novim troškovima.

Međutim, kako bi “dopunili” prazne kase, sve više opština u Italiji uvodi boravišnu taksu. Turisti su je do pre nekoliko godina plaćali samo u nekoliko umetničkih gradova, i sve više udruženja ugostitelja se protivi takvim merama. Oni ističu da gradska vlast treba da zarađuje, ali to ne bi trebalo da se čini na račun turista.

Imajući u vidu da Italija beleži milione noćenja svake godine, turistička taksa se smatra odličnim prihodom za opštinske kase. Prema procenama, italijanske opštine će zahvaljujući ovom porezu prikupiti rekordnih 679 miliona evra 2023. godine.

Slovenačka Istra, i posao i odmor, saznajte više.

Rim i Venecija su među gradovima sa najvišim turističkim taksama. Pored toga, na ostrvu Ponca u Tirenskom moru uvedena je turistička taksa od jednog evra po turisti.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -