20.1 C
Belgrade
nedelja, maj 19, 2024

Koja zemlja je najbolja za digitalne nomade?

Većina zemalja širom sveta maksimalno iskorišćava trend rada na daljinu nudeći vize digitalnim nomadima. Italija, Portugal i Hrvatska su samo neke od evropskih zemalja koje su pokrenuli vizne programe kako bi privukli radnike. Međutim, koja zemlja je najpopularnija za takvu vrstu posla globalno, i gde najradije digitalni nomadi odlaze?

Digitalni nomadi putuju od mesta do mesta radeći na daljinu koristeći tehnologiju i internet. Jedan od najboljih načina da saznate koja zemlja je najbolja za digitalne nomade je razgovor sa ljudima koji imaju takva iskustva.

Međutim, na svu sreću platforma Flatio je napravila istraživanje koje treba da da ogovor na sva pitanja vezana za digitalne nomade. Ova platforma je anketirala 1.200 digitalnih nomada različite dobi, pola i nacionalnosti o njihovim frustracijama, motivaciji i omiljenim destinacijama širom sveta, navodi Euronews. Evo što njihov izveštaj za 2023. otkriva o poslu, načinu života i demografiji takvih ljudi.

Odakle je većina digitalnih nomada?

Od anketiranih, najveći deo dolazi iz Sjedinjenih Država, njih čak 37 %. Na drugom mestu je Velika Britanija, sa učešćem od 12%, a na trećem je Nemačka sa 5%. Nešto više od polovine digitalnih nomada u dobi je od 30 do 39 godina, a gotovo 23% između 18 i 29 godina. Pol je prilično uravnotežen, s 55% muškaraca i 44% žena.

Kako digitalni nomadi biraju destinaciju?

Izveštaj je otkrio da je najvažniji faktor za digitalne nomade pri odabiru nove destinacije trošak, odnosno cene u tim zemljama. Ostali aspekti koje razmatraju su sunčeva svetlost, bezbednost, kvalitet interneta i zdravstvene usluge.

Koja zemlja je najbolja za digitalne nomade?

Portugal je najpopularnija destinacija digitalnih nomada, nakon čega slede Tajland, Španija i Argentina. Nakon ovih zemalja, na listi se nalaze Brazil, Madeira i Šri Lanka.

Kakav posao obavljaju digitalni nomadi?

Istraživanje Flatio pokazalo je da su nešto više od trećine digitalnih nomada frilenseri, nešto manje od trećine su zaposleni na puno radno vreme, a oko 13% su preduzetnici ili vlasnici kompanija.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -