12.6 C
Belgrade
subota, maj 4, 2024

Novi trend, sunčani turizam

Ova nova vrsta turizma je nastala pre svega kao potreba, a kasnije je postala trend, kao što to obično biva. Najviše se praktikuje u skandinavskim zemljama, kao što je Norveška ili Finska, ali ne zaobilazi ni ostatak sveta. U poslednjim godinama je postala popularna i kod nas

Putovanje u tople i sunčane planinske destinacije spaja najbolje od oba sveta, vedrinu i veličanstvenost planina, u kombinaciji sa prijatnom klimom sunčanih krajeva. Sunčani turizam je novi trend koji govori o ljudima koji odlaze u planine i pronalaze utehu u smirujućoj atmosferi kombinacije planina i toplih krajeva. Kontrast između hladnog planinskog vazduha i topline sunca stvara podmlađujuće okruženje, bar tako kažu.

Tople i sunčane planinske destinacije mogu se pohvaliti bogatim prirodnim krajolicima koji obuhvataju širok raspon ekosistema. Od tropskih kišnih šuma do mediteranskih šuma i alpskih livada, sve regije nude različitu floru i faunu, navodi curlytales.com.

Sunčani turizam (Sun tourism ili solar tourism) ima za ideju da dolaskom turista na planine u krajevima okupanim suncem napravi pomak od tipične paradigme planinskog turizma. Turisti sve češće uživaju u blagodetima planinskih krajeva u toplijem dobu godine, što do pre par godina nije bio slučaj.

Ovaj trend omogućava turistima koji vole planine planina da uživaju u aktivnostima na otvorenom i iskuse sva bogatstva planinskih regiona, nevezano za sneg ili zimu, što je bilo tipično do sada.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Međutim, dosta stručnjaka se slaže da je takva vrsta turizma nastala kao nusproizvod klimatskih promena. Nedostatak snega na planinama i sve toplije vreme su zahtevali da se promeni dosadašnja praksa shvatanja „planinskog turizma“. Dakle, planina nije samo sneg i skijanje.

Popularnost ove vrste turima je prepoznata i u Srbiji, pa sve više hotela na našim planinama kao što je Kopaonik ili Zlatibor nudi turistima sadržaje u letnjim mesecima. Od adrenalinskih aktivnosti, izleta u prirodu ili luksuznog uživanja u čarima prirode, postoji zaista puno sadržaja i u letnjem periodu godine koji se mogu doživeti na planinama.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -