22.6 C
Belgrade
subota, maj 18, 2024

Da li su putovanja bez prtljaga budućnost?

Sve više destinacija se okreće „zelenijem“ i održivijem turizmu, što su počele da prate i agencije i tuoperatori koji posluju sa njima. Danas se putnicima savetuje da pakuju što manje stvari, da im prtljag bude što manji i lakši, kako bi i njihov uticaj na okolinu bio što neutralniji. Da li su putnici spremni za „ultralaku“ budućnost u tom smislu?

Opšte je poznata stvar da se prilikom pakovanja za odmor uvek spakuje previše stvari, i da uglavnom pola od toga ostane u koferima neupotrebljeno. Takva praksa se polako menja, i sve je više putnika koji su spremni da ponesu manje kako bi uživali više. Putovanja bez prtljaga jesu budućnost, jer nude veću mobilnost, jednostavnost i praktičnost.

Održivo putovanje prvo počinje kod kuće, od pakovanja. Upravo zbog toga, neke destinacije već revidiraju duboko ukorenjenjenu ideju o svim nephodnim stvarima koje nosimo sa sobom na putovanja. Određene destinacije već nude odgovor i  predloge kako da sebi obezbedimo jednostavniji odmor, navodi BBC.

Japan

Japan Airlines je nedavno pokrenuo pilot program koji putnicima daje mogućnost da unapred iznajme odeću za svoj boravak u zemlji, čime se eliminiše potreba za prtljagom i prevozom stvari.

Akcija „Any Wear, Anywhere?“ traje do kraja avgusta. Ideja je osmišljena tako da putnici koji idu u Japan mogu prijaviti ili nositi minimalno stvari. To znači da avio-kompanija može smanjiti negativan uticaj na okolnu zbog manje težine aviona. Nakon što putnici stignu u Tokio, Osaku ili Fukuoku, odeća u različitim veličinama i stilovima isporučuje se u hotele u kojima putnici borave.

Alpi

Zimski sportovi zahtevaju dosta prtljaga, teškog i glomaznog. Putnici moraju da dosta toga ponesu kako bi njihov odmor na planinama bio kompletan i kvalitetan. Međutim, u poslednjim godinama se menja percepcija putnika. U odmaralištima širom Francuske, Švajcarske i Austrije pojavljuje se nova ideja, ostavite opremu kod kuće i iznajmite je u odmaralištu.

U cilju smanjenja prtljaga, takođe i potrebe putnika da ulažu u skupu sportsku opremu, odmarališta i kompanije za iznajmljivanje sada nude putnicima sve potrebno. Na taj način je mnogo lakše se spakovati i putovati na zimski odmor, jer svu nephodnu opremu imate u hotelima. Pored toga, nema ni održavanja ni skladištenja skija, kaciga, štapova i slično.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Dubrovnik

Venecija je bila prva destinacija dovoljno hrabra da razmotri zabranu kofera sa točkićima kako bi se bolje očuvale gradske ulice, ali je Dubrovnik to pretvorio u delo. Zabranjena je upotreba takvih kofera u gradskom jezgru u Dubrovniku. Takođe, od novembra grad planira implementiranje sistema za predaju prtljaga na ulazu u istorijsko jezgro, i to će se naplaćivati. Na taj način oni žele da skernu pažnju i na višak prtljaga i na očuvanje grada.

Putovanje treba da predstavlja uživanje, a ne opterećenje. Spakujte samo najneophodnije, ponesite samo ono što vam zaista treba. Na taj način ne samo da će vaše putovanje biti ekološki ispravnije, već će lično vama biti lakše. Nećete morati da nosite velike torbe ili da vučete glomazne kofere preko stepeništa i slično. Uostalom, u današnje vreme možete naći bilo šta što vam treba, bilo gde, i nećete morati da brinete o tome.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -