6.5 C
Belgrade
sreda, april 17, 2024

Roboti i veštačka inteligencija u vinogradima

Stručnjaci sa Novog Zelanda imaju vrlo ambiciozan i ozbiljan zadatak pred sobom, a projekat bi u velikoj meri trebalo da promeni dosadašnju praksu rada u vinogradima

Naučnici tima MaaraTech rade na projektu koji je zainteresovao vinsku javnost posebno zbog same digitalizacije rada u vinogradima. Takva praksa se već dosta dugo primenjuje u ostalim sferama života i rada. Roboti i veštačka inteligencija u neće samo biti upotrebljeni u vinogradima, već i na ostalim biljnim kulturama.

Projekat podrazumeva više inovativnih rešenja. Podrazumeva obuke radnika u vinogradu putem virtuelne realnosti, do stvaranja robota koji će na kraju procesa moći samostalno da obavljaju radove u vinogradima.

Projekat MaaraTech Human Assist zasnovan je na tehnologiji augmentativne realnosti, radnik u vinogradu može da kroz pametne naočari, odnosno vizir, vidi najbolji način za orezivanje čokota, a u tome mu pomaže mu veštačka inteligencija programirana da izračuna i predvidi potrebe vinograda. Osim toga, razvija se i tehnologija koja može pomoći radnicima u ostalim radovima u vinogradu.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Pored toga, projekat ima zadatak da stvori nove tehnologije koje prikupljaju podatke o strukturi biljaka i daljim aktivnostima stručnih ljudi. Upotrebom veštačke inteligencije obradiće podatke koje će zatim iskoristiti u praksi. Pored vinograda, ova tehnologija će biti upotrebljena i u voćnjacima i na ostalim površinama gde se uzgaja voće i povrće.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -