20.1 C
Belgrade
nedelja, maj 19, 2024

Kako klimatske promene menjaju turizam u Evropi?

Da li klasično letovanje na Mediteranu ima budućnost? To je pitanje koje sve češće postavljaju putnici željni opuštanja u južnoj Evropi, budući da su temperature u toj regiji u julu čak i prelazile 40 stepeni Celzijusa

Turistička industrija, koja daje značajan doprinos evropskom bruto domaćem proizvodu, mogla bi biti izložena znatnim opterećenjima zbog klimatskih promena. Kako klimatske promene menjaju turizam u Evropi, i kakva budućnost nas očekuje?

Ova pretpostavka više je od nagađanja, jer je potkrepljena činjenicama i brojkama studijom EU komisije. Nedavni toplotni talasi sa temperaturama čak i iznad 40 stepeni Celzijusa u mediteranskoj regiji izazvali su veliku neizvesnost u pogledu rezervacija, navodi Euronews. Španija, Italija i Grčka su među zemljama EU čije su ekonomije posebno okrenute turističkom sektoru.

Studija Evropske komisije pokazala je da su ove godine severne regije posebno imale koristi od klimatskih promena, a južne regije se suočavaju sa značajnim padom turističke potražnje. Mnogi kažu da nema pada, već da dolaze promene.

Više neće biti u fokusu dosadašnje destinacije, odnosno iako će se i dalje birati Francuska, Španija ili Italija, biraće se delovi tih zemalja gde nije toliko toplo. Druga promena nagoveštava da će severnije zemlje biti aktuelnije, odnosno destinacije gde u julu i avgustu nisu visoke temperature. Osim toga, biraće se i alternativne destinacije.

Alternativne i manje posećene destinacije će biti najtraženije

Mauricijus je, na primer, sada deveta najvažnija letnja destinacija za Francuze.  Dakle, postoje promene u ponašanju koje se polako događaju. Ali to ne znači da će turizam propasti u zemljama poput Grčke, Španije i Italije. Sezona neće biti ograničena na jul i avgust, već će se produžiti. Te zemlje će biti aktuelne i na jesen i na proleće. Što to znači? Ljudi će putovati u Španiju u proleće, na grčka ostrva u jesen, a leti u Nemačku ili Holandiju, na primer.

Evropa je i dalje najposećenija regija na svetu, pokazuju podaci Svetske turističke organizacije (UNWTO). U 2020. godini u Evropi je ostvareno 41% svih svetskih prihoda od turizma i zabeleženo čak 51% svih međunarodnih dolazaka.

Ove promene dešavaće se postupno, a ne odjednom. Turistički stručnjaci u zemljama poput Španije, Grčke i Tunisa moraju biti spremni da će broj posetilaca biti manji u julu ili avgustu. Međutim, turista će takođe biti više u aprilu ili junu u budućnosti. Pored toga, većina rezervacija za letnju sezonu je napravljeno u prvoj polovini godine, tako da će trenutni događaji uglavnom uticati na last minute rezervacije, a one čine manjinu rezervacija.

Klimatske promene neće sprečiti ljude da odu na more, planine ili jezera, da posete razne istorijske gradove ili otkriju nova mesta. Pored toga, dobro je da postoji trend potražnje turista prema zemljama koje nude više za manje novca.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Procene Evropske komisije za putovanja pokazale su da četiri zemlje posebno imaju koristi od ovakve trenutne situacije. To je Srbija sa rastom turističke potražnje od 27% u tekućoj godini, Bugarska sa 21%, Crna Gora sa 12% i Turska sa rastom od 9%.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -