23.9 C
Belgrade
nedelja, maj 19, 2024

Najbolji evropski glavni gradovi za turiste

Izveštaj koji je prošle godine objavila Evropska komisija za putovanja (ETC) o očekivanjima putnika za leto 2023. otkrio je da je u to vreme 72% Evropljana planiralo da putuje između aprila i septembra. Svi podaci danas to i potvrđuju, a interesantno je navesti da se u samom vrhu najtraženijih destinacija nalazi Zagreb

U kasnijem izveštaju, ista organizacija je potvrdila da oporavak evropskog turizma održava svoj zamah uprkos ekonomskim preprekama. Turizam se vratio na čak 95% nivoa međunarodnih turističkih dolazaka u odnosu na rekordnu 2019. godinu, navodi VisaGuide.World. Od svih destinacija, tradicionalno najposećeniji su glavni evropski gradovi.

Međutim, nakon pandemije se dosta promenilo ponašanje putnika. Putnici danas više obraćaju pažnju na to kako će ih zemlja u koju putuju dočekati i tretirati, umesto da uzimaju u obzir samo atrakcije ili sadžaje u tim zemljama.

VisaGuide.World je sproveo istraživanje među 1.200 putnika iz 32 različite zemlje o stvarima koje najviše cene kada putuju u Evropu. Glavna stvar koju većina ovih putnika želi prilikom putovanja je da se osećaju da su dobrodošli i da budu bezbedni. Putnicima je takođe od velike važnosti da neometano mogu da komuniciraju sa lokalnim stanovništvom u hotelima, restoranima i drugim mestima.

Na temelju rezultata ove ankete, napravljena je lista najpopularnijih evropskih glavnih gradova. Oni su rangirani na osnovu nekoliko kategorija, uključujući bezbednost, ljubaznost, znanje engleskog jezika gde to nije maternji jezik, cena namirnica i slično.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Najbolji glavni grad u Evropi je Amsterdam, a na drugom mestu se nalazi Rim. Interesantno je navesti da se na trećem mestu nalazi Zagreb. Za njega kažu da je dosta jeftiniji od ostalih glavnih gradova Evrope. Pored toga, nedavno je Hrvatska ušla i u evrozonu, što znači da je službena valuta evro, što dodatno olakšava posetu.

Od ostalih gradova, među prvih deset se nalaze London, Lisabon, Madrid, Prag, Pariz, Berlin i Beč. Više o tome saznajte na zvaničnoj internet stranici.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -