17.3 C
Belgrade
subota, jul 27, 2024

Bajon, manje poznata i posebna Francuska

Bajon se nalazi na jugozapadu Francuske. Smešten je na ušću reka Nive i Adur i poznat je po svom istorijskom značaju, kulturnom nasleđu i jedinstvenoj arhitekturi. Grad je deo regije Nova Akvitanija i smešten je u departmanu Atlantski Pirineji

Bajon (Bayonne) ima bogatu istoriju koja datira još iz doba Rimljana i razvijao se pod uticajem različitih civilizacija, uključujući Rimljane, Vizigote i Mavare. Jedna od najimpresivnijih karakteristika je dobro očuvani stari deo grada, gde možete pronaći šarmantne uske ulice, istorijske građevine i prelepu arhitekturu u baskijskom stilu.

Grad je poznat po vezi sa baskijskom kulturom i održava razne festivale i događaje koji slave baskijsku tradiciju, uključujući tradicionalan sport pelota ili baskijski ples. Pored toga, Bajon je poznat po svojoj gastronomiji, posebno po čokoladi i sušenoj šunki (jambon de Bayonne).

Turisti i posetioci mogu istražiti katedralu Sainte-Marie, koja je pod zaštitom Uneska, kao i muzeje, parkove i slikovite obale reka. Bajon je takođe poznat po ljubiteljima ragbija, i po popularnom ragbi timu, što i nije baš tipično za Francuze.

Kad nije domaćin najvećeg letnjeg festivala u Francuskoj, Bajon je grad potpuno opušten i bez bez stresa. On je ispunjen vitkim baskijskim kućama, svaka ima šarene drvene grede i vrata u svim bojama. Najslikovitije područje nalazi se uz reku Nivu, odakle se može primetiti tipičan baskijski stil koji podseća na Amsterdam.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Ako planirate da posetite Bajon, možete uživati u jedinstvenom spoju francuske i baskijske kulture i ukusnim lokalnim specijalitetima, kao i u veoma živahnoj atmosferi grada.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -