17.2 C
Belgrade
subota, maj 18, 2024

Novi turistički vozovi u Italiji

Dok se klimatska kriza uzrokovana ljudskim delovanjem nastavlja, jedna evropska država nastoji da putovanje vozom učiniti ne samo održivom opcijom, već i najzabavnijom

Ferrovie dello Stato Italiane (FS), italijanski železnički operater u državnom vlasništvu, najavio je novi program vozova koje će biti pre svega predviđeni za razvijanje turizma. Pripremaju se posebne kompozicije, a novi turistički vozovi u Italiji će se koristiti kako bi putovanja ka popularnim destinacijama učinili nezaboravnim iskustvom.

Već početkom 2024. godine, FS Treni Turistici Italiani (Italijanski turistički vozovi) nudiće usluge usmerene prema turizmu koji je visokog kvaliteta, održiv i usmeren na ponovno otkrivanje bogatstva Italije, navodi CNN.

Ova nova akcija za cilj ima da pokrene vrstu turizma u kojoj je putovanje vozom sastavni trenutak odmora i visokokvalitetni element celokupnog iskustva, kao i uključivanje destinacija koje se nalaze van turističkih itinerera.

Luksuzni vozovi će biti predvođeni Orient Express Dolce Vita za duge relacije, koji će biti pokrenut 2024. godine, umesto ove godine kako se ranije predviđalo. Legendarni Venice Simplon-Orient-Express, koji je sada u vlasništvu hotelske kompanije Belmond, takođe će biti uključen u akciju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ORIENT EXPRESS (@orientexpress)

Sledeći su “Espressi” i “treni storici”, starinski vozovi koji voze novim srednjim i dugim rutama od velikih gradova do turističkih područja, kao što je od Milana do obala Ligurije i Toskane. Pored toga, tu je i noćni voz koji kruži prema jugu, iz Rima ka Pulji.

Krstarenje šinama

Postojaće čak i „vozovi za krstarenje“, to su rute zamišljene sa idejom da voze turiste na i sa njihovih odmora. Umesto autobusa i dugih vožnji, ovi krstareći vozovi će omogućavati turistima da lagodno večeraju i spavaju dok voz krstari.

Borba protiv masovnog turizma

Novi program ima za cilj da ponovno pokrene i razvije visokokvalitetni i održivi turizam koji je spreman da ceni bogatstvo zemlje i otkrijte manje poznata mesta. Takođe, cilj je da učini putovanje vozom sastavnim delom iskustva putnika, stvarajući sinergiju sa ostalim turističkim aktivnostima. To uključuje sve od vođenih obilazaka arheoloških nalazišta do planinarenja, kao i degustacija lokalnih proizvoda. Time će fokus biti na tradiciji i ekonomiji područja na rutama koje pokrivaju vozovi.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -