9.9 C
Belgrade
subota, april 27, 2024

Orijent Ekspres, na tragu puteva Agate Kristi

Šta je Venice-Simplon Orient Express? Jednostavno pitanje sa jednostavnim odgovorom, u pitanju je vrhunski luksuz putovanja vozom, kao u neka dobra stara vremena

Orijent Ekspres se tokom svoje gotovo 140-godišnje istorije pojavljivao pod mnogim maskama. Pre svega, to nije bio jedan poseban voz, već redovni prevoz koji je saobraćao raznim rutama širom Evrope od 1883. do 2009. godine.

Ucrtavajući rutu sa istoka na zapad u vrhunskoj udobnosti nepoznatoj evropskim putovanjima u to vreme, njegovi vagoni su prevozili istaknute putnike, od pisaca i glumaca do diplomata i špijuna. Neki od vagona za spavanje i restorana koji se koriste na ovoj liniji su restaurirani kako bi započeli kao Venice-Simplon Orient Express u privatnom vlasništvu.

Luksuz na pravi način

Ova luksuzna železnička usluga pokrenuta je 1982. i sada je u vlasništvu ugostiteljskog brenda Belmond. Poslovanje je započela kao dodatak raskošnog nasleđa nekadašnjeg putovanja sa stilom, sa koktel salonima i otmenim restoranima.

Dodatna zbrka je da su prava na ime Orijent Ekspresa u zajedničkom vlasništvu ugostiteljskog brenda Accor i francuske državne železničke kompanije SNCF. Accor priprema pokretanje svog sopstvenog luksuznog voza Pariz – Istanbul – Nostalgie – Istanbul – Orient – Express – 2024. godine kako bi se uskladio sa Olimpijskim igrama u Parizu.

Iako je redovni Orijent Ekspres prekinuo svoju liniju Pariz – Istanbul još 1977. godine, VSOE saobraća duž legendarne rute samo jednom godišnje. Šta možete da očekujete na svom putovanju legendarnim vozom stopama Agate Kristi?

Sjajni tamnoplavi i zlatni vagoni kreću sa pariške Gare de l’Est stanice. Svakog punika prvo dočekaju stjuarti u plavim uniformama sa belim rukavicama koji ih kasnije sprovedu do luksuznih kupea.

Vagon-restoran je upravo ono što i definiše luksuz putovanja ovim vozom. Goste dočekuju stolovi sa finim porculanom, blistavim srebrnim posuđem i kristalnim čašama. Vrhunsku uslugu, hranu i piće prati uvek muzika klavira.

U Španiji besplatna putovanja vozom, saznajte više.

Voz prolazi kroz nekoliko zemalja, Francusku, Švajcarsku, Mađarsku, Rumuniju, sve do obale Crnog mora, gde se ulazi u Tursku. Na pojedinim stanicama su organizovani obilasci gradova, kao što je na primer Budimpešta ili neorenesansni dvorac Peles u rumunskim Karpatima. Na takvim mestima su organizovana i prenoćišta.

Koliko košta Orijent Ekspres?

Ulaznica za ovu avanturu koja se događa jednom u životu nije jeftina. Pet noćenja od Pariza do Istanbula vozom Venice – Simplon Orient Express sa 18 vagona košta nešto manje od 22.000 evra za dvokrevetnu kabinu.

To uključuje smeštaj u vozu, noćenja i večere u Bukureštu i Budimpešti, kontinentalni doručak koji se svakodnevno poslužuje u vašoj kabini, ručkove od tri sleda i večere s četiri sleda sa daskama sa sirom. Osim toga, tu su i izleti sa lokalnim vodičima i posvećena usluga stjuarta.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -