14.4 C
Belgrade
petak, maj 3, 2024

Najnebezbedniji gradovi u Evropi

Bezbednost je najvažnija briga putnika kad planiraju na koje će destinacije putovati. Svet se, međutim, poslednjih godina potpuno promenio zbog postpandemije i krize u Ukrajini, a značenje termina “sigurnost i bezbednost” takođe

Poznata internet stranica o državama i gradovima, Numbeo, na temelju podataka svojih korisnika meri indeks kriminala (crime index). Na osnovu istraživanja i nakon obrade podataka, pravi se rang lista koji su to najnebezbedniji gradovi u Evropi.

Da bi se izračnao indeks kriminala, u obzir se uzima opšta percepcija korisnika o visini kriminala, osećaj sigurnosti tokom dana i noći u nekom mestu, zabrinutost u vezi moguće krađe, pljačke, fizičkog napada ili diskriminacije na temelju boje kože, etičke pripadnosti, pola ili vere.

Na prvom sa najvećim indeksom kriminala u 2023. godini nalazi se Katanija sa Sicilije, sledi francuski Marsej i britanski Birmingem. Među 20 najopasnijih evropskih gradova s obzirom na indeks kriminala najveći broj dolazi iz Francuske, čak sedam, a četiri iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Interesantno je navesti da je iz gradova regiona najnebezbedniji grad Skoplje, koji se nalazi na 39. mestu sa indeksom kriminala 46,9.

Lista 10 gradova u Evropi sa najvišim indeksom kriminala prema analizi stranice Numbeo:

Katanija, Italija, indeks kriminala 64,6

Marsej, Francuska, indeks kriminala 64,4

Birmingem, Ujedinjeno Kraljevstvo, indeks kriminala 63,1

Koventri, Ujedinjeno Kraljevstvo, indeks kriminala 63,1

Šarlroa, Belgija, indeks kriminala 62,8

Napulj, Italija, indeks kriminala 62,6

Monpelje, Francuska, indeks kriminala, 61,6

Liž, Belgija, indeks kriminala, 59,4

Grenobl, Francuska, indeks kriminala, 58,7

Nant, Francuska, indeks kriminala, 58,4

Više o tome pronađite na zvaničnoj internet stranici.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -