22.5 C
Belgrade
četvrtak, maj 2, 2024

Zavratnica, hrvatski minijaturni fjord

U okviru planine Velebit postoje brojni spomenici prirode i botanički rezervati, dva nacionalna parka i verovatno najlepša uvala u Hrvatskoj gde nema signala, ležaljki i nervoznih turista

Zavratnica je sigurno jedna od najlepših uvala na hrvatskoj obali. Svojim izgledom podseća na norveške fjordove, samo minijaturne. Zavratnica je u osnovi potopljena dolina koju je napravila bujica, a odlikuju je oštre kanjonske litice visoke skoro 100 metara.

Zbog svojih neverovatnih prirodnih vrednosti i lepote 1964. godine je proglašena zaštićenim krajolikom. Kasnije, od 1981.godine Zavratnica je postala sastavni deo Parka prirode Velebit. Početkom prošlog veka je napravljeno šetalište i svojevrsne terase u samom centru zaliva kako bi se sprečilo propadanje zbog obrušavanja kamenja koje izazivaju vodene bujice.

Upravo zbog toga su na kaskadnim terasama zasađeni čempresi, borovi, smokve, i drugo drveće. Bez obzira što Zavratnica deluje neplodno, ovde se nalazi preko 130 biljnih vrsta od čega 100 autohtonih.

Zavratnicu takođe odlikuje kristalno čisto more koje privlači ronioce koji dolaze da posete i poznatu olupinu broda. Ona se nalazi na oko 800 metara od plaže, na samo nekoliko metara dubine. Kad je vidljivost dobra, a more mirno, potopljeni ratni brod iz Drugog svetskog rata se može vrlo lako videti i sa kopna.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Ulaz na Zavratnicu se plaća oko 4 evra po osobi, a deca do sedam godina i meštani iz okoline ulaze slobodno. Do Zavratnice se može doći organizovanim turističkim brodićima, sopstvenim čamcima ili šetnjom od najbližeg mesta Jablanac.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -