14.7 C
Belgrade
četvrtak, maj 2, 2024

Slovenija je bezbedna i čeka na vas

Turistička sezona u Sloveniji je u punom jeku uprkos poplavama koje su prošlog vikenda pogodile određene destinacije. Ipak, veći deo Slovenije je ostao potpuno funkcionalan, pa turistički radnici daju sve od sebe da gostima ponude siguran i udoban boravak i najbolje iskustvo putovanja, po čemu je Slovenija poznata

Letnja sezona je zaista idealna za istraživanje kulturnog blaga ove zemlje, uz posetu slovenačkom primorju, uživanje u blagodetima velnesa ili izuzetnim kulinarskim užicima. Slovenačka raznovrsna ponuda i toplo gostoprimstvo ostaviće vam lepe uspomene i želju za povratkom.

Ne propustite da obiđete slikovitu slovenačku obalu koju krase suncem okupani primorski gradovi, poznati po proizvodnji vina, maslinovog ulja i soli ili pak prošetajte romantičnim selima i njihovim voćnjacima i vinogradima. Obavezno posetite čuvenu ergelu Lipica, istorijsko mesto svetski poznatih konja lipicanera, uvrštenih na Uneskovu Reprezentativnu listu svetske nematerijalne baštine.

Soča, lepotica među rekama
Photo: iStock

Očaravajuća kraška regija je još jedna stvar koju morate videti. Sa oko 13.000 pećina, uključujući Postojnsku jamu koja oduzima dah, kao i Škocjanske pećine na Uneskovoj listi, Slovenija je raj za ljubitelje pećina.

Istražite i šarmantne gradove. Glavni grad, Ljubljana vas poziva da prošetate njenim živopisnim ulicama, dok se Maribor može pohvaliti najstarijom vinovom lozom na svetu, koja simbolizuje bogato vinogradarsko nasleđe grada. Ako vam srce kuca za odlazak u prirodu, Pohorje će vas osvojiti prostranim šumama i jezerima.

Za one željne banjskih doživljaja, tu su brojne terme poput Rogaške Slatine, poznate po izvorima bogatim mineralima, Terme Dobrna sa spojem savremenih tretmana i istorijskog šarma, kao i Terme Olimia koje u luksuznim bazenima pružaju holistički velnes i podmlađivanje čitavog organizma.

U istočnom delu Slovenije, Pomurje nudi mirno utočište sa valovitim brdima, vinogradima i živopisnim selima. Posetite Expano, interaktivni izložbeni prostor, da istražite čuda regiona kroz najsavremeniju tehnologiju. Južnije možete posetiti Dolenjsku i uživati u idiličnim trenucima u vinogradima ili napraviti nezaboravne romantične uspomene u šarmantnom dvorcu Otočec.

Konačno, nemojte zanemariti slovenačku prirodu koja oduzima dah. Zaronite u dolinu Soče za uzbudljive avanture i uživanje u lepotama prirode. Pored toga, dolina je postala gastronomski centar sa renomiranom šeficom kuhinje Anom Roš, najboljom svetskom kuvaricom u 2017. Ona je majstorski spojila prirodna bogatstva doline sa izuzetnom gastronomijom, donevši Hiši Franko dve Mišlenove zvezdice.

Za ljubitelje poznatih slovenačkih alpskih područja tu su Bled i Bohinj, koji oduvek donose trajne uspomene.

Kao savet za putovanje, preporučujemo da putnici koji se upute u određena područja — delove Gornje Savinjske doline, Koroške, Kamnika i Škofje Loke — budu u toku sa najnovijim uslovima proveravajući lokalne izvore i smeštaj pre nego što se upuste u svoje avanture.

Za inspiraciju, najnovije letnje priče i događaje posetite www.slovenia.info. Ako imate dodatnih pitanja, slobodno se obratite na: sales@slovenia.info.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -