15 C
Belgrade
nedelja, april 28, 2024

Monteriđioni, šarmantna i autentična Toskana

Maleno grad-utvrđenje Monteriđioni je u istoriji uvek bilo izloženo napadima, i njegova svrha je bila u stvari odbrana jačih, pa je verovatno zbog nepravednog odnosa kroz istoriju uvek opstajalo, divno i slikovito, u inat svima

Monteriđioni (Monteriggioni) je mali srednjovekovni dragulj i odlična turistička stanica na putu do Sijene. Grad je smešten na brežuljku i okružen je savršeno očuvanim prstenom utvrđenja. Dvanaest kula koje dominiraju gradom spominju se čak i u Danteovom Paklu, u kojem ih pisac upoređuje sa divovima. Monteriđioni je takođe toliko šarmantan i slikovit da se pojavio u mnogim filmovima kao što su Gladijator, Ukradena lepota ili Engleski pacijent.

Tokom srednjeg veka i rane renesanse, Sijena i Firenca su bili neprijateljski gradovi. Između njih je bilo dosta sukoba i prepucavanja. Grad Sijena je izabrao Monteriđioni kao mesto koje je trebalo da pruža zaštitu, a položaj na vrhu brda i prsten zidova koji ga okružuju, štitili su njegove stanovnike tokom opsada.

Dvanaest kula, okrenutih u svim smerovima, pomoglo je garnizonu da vidi približavanje neprijateljskih trupa. Izgradnja utvrđenja je trajala od 1214. do 1219. godine. Skoro 300 godina kasnije, 1554. godine, kapetan garnizona izdao je Sijenu predajući ključeve grada Firentincima. Bitka je izgubljena bez krvoprolića, ali svi stanovnici ovog naselja su odvedeni u Firencu kao robovi.

Monteriđioni je gradić savršen za vikend posete, ili kao izletište. Tamo se možete zaustaviti kako biste se osvežili kafom ili aperitivom, a na vrhovima bedema i kula možete uživati u spektakularnom pogledu na okolinu.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Možete posetiti i Muzej oklopa, to je kratka zabavna stanica, toplo se preporučljuje porodicama sa decom, dok je sam centar gradića prepun malih butika. Ovde možete pazariti jako ukusne domaće delikatese, suvenire i ostale proizvode namenjene turistima.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -