16.1 C
Belgrade
petak, maj 17, 2024

Kvarner na međunarodnoj gastro i filmskoj sceni

Proslavljeni kvarnerski šef kuhinje, Deni Srdoč pripremio je večeru na ceremoniji dodele nagrade SRCE SARAJEVA za najbolje TV serije na čuvenom 29. Sarajevo Film Festivalu, gde je održana i svetska premijera novog promotivnog, destinacijskog filma Kvarnera pod nazivom “MAKE YOUR OWN MOVIE”

Turistička zajednica Kvarnera je na poziv organizatora Sarajevo Film Festivala i partnera Gault&Millau Croatia učestvovala je u spektakularnom filmskom festivalu u Sarajevu, gde se kroz gastronomiju i kroz premijerno prikazivanje promotivnog filma Kvarnera kao turističke destinacije predstavila međunarodnom tržištu, odnosno učesnicima i predstavnicima medija iz celog sveta.

Naime, 13. avgusta u hotelu Hills na Ilidži, u okviru ceremonije dodele nagrada Srce Sarajeva za najbolje regionalne TV serije na 29. Sarajevo Film Festivalu, uz uvodne reči moderatora Tarika Filipovića i razgovora sa šefom Deni Srdočem, najavljena je svetska premijera promotivnog, destinacijskog filma Kvarnera “Make Your Own Movie”. Film uz turističku ponudu i atrakcije destinacije, prikazuje i lokacijski potencijal za snimanje filmova. Poznato je da lepote i potencijal Kvarnera od arhitekture, industrijske baštine, i povezanosti mora i gorja na pola sata udaljenosti, kao i lokalni profesionalci iz sveta filmske industrije, godinama privlače međunarodne produkcije.

Takođe, prisutni su uživali u gastro kreacijama Srdoča, ovenčanog Mišlenovim zvezdicama u 2 kvarnerska restorana. Srdočev restoran Nebo najbolje je ocenjen restoran regije Kvarner u izboru Gault&Millau Croatia (4 toke i 17/20 bodova), a još 2018. godine isti je vodič tada 24-godišnjem šefu dodelio Trofej mladi talenat godine. Tako je Gault&Millau bio suorganizator prezentacije u Sarajevu. Na večeri za 150 gostiju – protagonista najboljih TV serija iz regije i predstavnika medija – pripremljeni su mesni i vegeterijanski meni koji na najbolji način spajaju kuhinju mora i gorja, gastronomskih odlika Kvarnera, i svežinu lokalnih namirnica iz okoline Sarajeva.

Kvarner na međunarodnoj gastro i filmskoj sceni

Na Festivalu je 600 akreditovanih novinara iz celog sveta, oko 3.000 akreditovanih gostiju, prikazuje se 235 filmova u 18 festivalskih programa, 49 je filmova u konkurenciji za nagradu Srce Sarajeva, a 10.000 turista posećuje BiH u vreme održavanja Festivala.

“Veseli nas da je promotivni film Turističke zajednice Kvarnera premijerno prikazan upravo na Sarajevo Film Festivalu – najvećoj filmskoj smotri Istočne Europe, i to pred zajednicom najuspešnijh protagonista produkcije TV serija regije. Gastronomija i filmska industrija idealan su spoj u promociji svake turističke destinacije, a naša regija sa svojom toliko raznolikom ponudom poslednjih godina postaje sve traženiji “filmski set” ali i sve omiljenija destinacija filmske publike budući je Kvarner domaćin sve većeg broja filmskih festivala”, kaže Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera.

Inače, na lokacijama Kvarnera snimani su na primer “The White Crow” sa Ralfom Fajnsom u glavnoj ulozi, zatim “Move on” u kojem glumi Mads Mikelsen, film “Diana” o pokojnoj britanskoj princezi, koju je glumila Naomi Vots, te deo američkog igranog filma “The Hitman’s Wife Bodyguard” u kojem glume brojna i velika holivudska imena: Selma Hajek, Rajan Rejnolds i Semjuel L. Džekson. Kaubojsko selo vesternskog gradića Roswell izgrađeno za potrebe snimanja trilogije o Vinetuu i danas se nalazi nedaleko od mesta Fužine u Gorskom kotaru. Reditelj Mat Bejker u Opatiji i Lovranu prošle je godine snimio prvu sezonu britanske TV serije Hotel Portofino, a na istoj lokaciji snimljena je i druga sezona. I Netflix-ov popularni serijal “The Witcher” je deo treće sezone snimao na Kvarneru.

Podsetimo, kako je na inicijativu Turističke zajednice Kvarnera Gault&Millau Croatia objavio posebno, ovogodišnje izdanje vodiča za Kvarner, koji je ovim takođe promovisan na festivalu, a regija je nedavno postala i kandidat za prestižnu titulu Evropska regija gastronomije, koju očekujemo u 2026. godini.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -